Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς και πότε θα δοθεί – Ποιοι δήμοι το χορηγούν – Πού βρεθούν τα κονδύλια

Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου, επιδιώκει η κυβέρνηση να έχει εκταμιευτεί το κονδύλι για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) ώστε να έχει καταβληθεί στους δικαιούχους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στο περιθώριο εργασιών του διεθνούς συνεδρίου που διοργάνωσε το υπουργείο Εργασίας, διαβεβαίωσε ότι έχουν εξασφαλισθεί οι πόροι για τη χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.

Όσοι κατέθεσαν αιτήσεις τον Ιούλιο (και εφόσον αυτές εγκρίθηκαν), θα λάβουν το ΚΕΑ για δυο μήνες, Αύγουστο και Σεπτέμβριο ενώ όσοι κατέθεσαν αιτήσεις που εγκρίθηκαν τον Αύγουστο, θα πάρουν το ΚΕΑ για το Σεπτέμβριο.

Το ΚΕΑ θα χορηγηθεί πιλοτικά, μέχρι το τέλος του 2016, σε 30 δήμους σε όλη την Ελλάδα και – σύμφωνα με το σχεδιασμό- θα εφαρμοστεί σε όλη τη χώρα από την 1η Ιανουαρίου του 2017.

Πώς θα δοθεί το ΚΕΑ

Το ΚΕΑ θα δοθεί με μορφή προπληρωμένης κάρτας και η διαδικασία ποικίλλει ανάλογα με την τράπεζα που έχουν δηλώσει οι δικαιούχοι στην αίτησή τους.

Για όσους δικαιούχους έχουν δηλώσει τράπεζα η οποία δεν διαθέτει προς το παρόν προπληρωμένη κάρτα, η πρώτη προπληρωμή θα γίνει κατ’ εξαίρεση εξ’ ολοκλήρου στον τραπεζικό λογαριασμό που έχουν δηλώσει, για το σύνολο του ποσού που δικαιούνται.

Ποιοι είναι οι 30 δήμοι που θα χορηγήσουν ΚΕΑ

Οι 30 δήμοι που θα χορηγήσουν το επίδομα είναι οι ακόλουθοι: Νέα Ιωνία, Ασπρόπυργος, Ελευσίνα, Φυλή, Άγιοι Ανάργυροι – Καματερό, Αιγάλεω, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια – Άγιος Ιωάννης Ρέντη, Πέραμα, Λαμία, Βέροια, Παύλος Μελάς, Κιλκίς, Κατερίνη, Ρέθυμνο, Γόρτυνα, Ορεστιάδα, Καβάλα, Άρτα, Ζάκυνθος, Λέσβος, Καλαμάτα, Σικυώνα, Κάλυμνος, Λέρος, Τρίκαλα, Ελασσόνα, Πύργος, Αιγιαλεία και Καστοριά.

Πόσο είναι το ΚΕΑ

Για κάθε ενήλικα, το ΚΕΑ ανέρχεται σε 200 ευρώ το μήνα, εφόσον δεν έχει άλλο εισόδημα. Σε περίπτωση που υπάρχει εισόδημα το κράτος θα συμπληρώνει το ποσό μέχρι τα 200 ευρώ. Για κάθε επιπλέον ενήλικα σε ένα νοικοκυριό θα καταβάλλονται επιπλέον 100 ευρώ, ενώ για κάθε ανήλικο μέλος θα καταβάλλονται επιπλέον 50 ευρώ. Μια τετραμελής οικογένεια θα μπορεί να λάβει οικονομική ενίσχυση έως 400 ευρώ το μήνα.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα για το ΚΕΑ

Η αναπληρώτρια υπουργός, κ. Φωτίου, διαβεβαίωσε πως τα χρήματα έχουν βρεθεί. Για να χρηματοδοτηθεί το ΚΕΑ απαιτούνται σε ετήσια βάση 720 εκατ. ευρώ και οι δανειστές απαιτούν ισοδύναμες περικοπές για να χρηματοδοτηθεί το επίδομα αυτό.

Οι δανειστές ζητούν να μην υπάρξουν μόνιμου χαρακτήρα πηγές χρηματοδότησης του θεσμού (ΚΕΑ), ξεκαθαρίζοντας ότι τα χρήματα θα πρέπει να προέλθουν από μειώσεις δαπανών και όχι από πρόσθετους φόρους και όχι μόνο για το 2017 αλλά και για τα επόμενα έτη.

Τα στελέχη των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών πάντως υποστηρίζουν πως για το 2017 η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, και πως δεν θα υπάρξουν άλλες περικοπές.