Τα “τι και πώς” στην ασφάλιση κατοικίας

Μπορεί η ασφάλιση κατοικίας να μην είναι υποχρεωτική στη χώρα μας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν είναι χρήσιμη και απαραίτητη.

Άλλωστε, στην Ελλάδα, τη θυμόμαστε μόνο μετά από σεισμούς, φωτιές και πλημμύρες.

Και, επειδή δεν είμαστε και τόσο εξοικειωμένοι με την ασφαλιστική προστασία των σπιτιών μας, θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε σε βασικά ερωτήματα, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη σωστή επιλογή στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο, αλλά και να αποφύγετε πιθανές παραλείψεις, που – στην απευκταία περίπτωση ζημιών – κοστίζουν πολύ ακριβά.

Τι ακριβώς ασφαλίζω ;

Έχετε τη δυνατότητα να ασφαλίσετε την οικοδομή και το περιεχόμενο της κατοικίας.

Συνήθως, ο διαχωρισμός γίνεται, όταν ο ιδιοκτήτης εκμισθώνει το ακίνητο σε τρίτους, οπότε και επιλέγει να ασφαλίσει μόνο την οικοδομή.

Τι εννοούμε, όταν αναφερόμαστε στην “οικοδομή” ;

Εννοούμε το κτίσμα και τους κοινόχρηστους χώρους του, καθώς και όλες τις μη κινητές εγκαταστάσεις του.

Γιατί μιλάμε για “ασφαλιζόμενη αξία”;

Διότι αυτή είναι η αξία, που πρέπει να δηλωθεί από τον ιδιοκτήτη/ενοικιαστή, όταν διαπραγματεύεται το συμβόλαιο, ώστε η ασφαλιστική να έχει μία τάξη μεγέθους για το υπό ασφάλιση αντικείμενο.

Πώς υπολογίζεται η ασφαλιζόμενη αξία ;

Όταν πρόκειται για κατοικίες, που δεν έχουν ιδιαιτερότητες, τότε – συνήθως - οι ασφαλιστικές υπολογίζουν την ελάχιστη αξία του ασφαλιζόμενου αντικειμένου, με βάση το εμβαδόν της κατοικίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ !

Το σπίτι πρέπει να ασφαλίζεται σε ρεαλιστικές και τρέχουσες ασφαλιζόμενες αξίες.
Είναι δεδομένη και καθόλου αμελητέα η οικονομική στενότητα της περιόδου, που διανύουμε.

Αν, όμως, επιλέξετε να δηλώσετε χαμηλότερη ασφαλιζόμενη αξία, ώστε να έχετε να πληρώσετε λιγότερα ασφάλιστρα, τότε το ακίνητό σας θα είναι - όπως λένε στην ασφαλιστική αγορά – υπασφαλισμένο.

Δηλαδή, πολύ απλά, αν προκύψει η οποιαδήποτε ζημιά, τότε η ασφαλιστική σας δεν θα καλύψει το πλήρες κόστος των δαπανών αποκατάστασης.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΞΑΝΑ !

Αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να δηλώσετε και υψηλότερη ασφαλιζόμενη αξία σε σχέση με την πραγματική. Κι αυτό, γιατί σε αυτή την περίπτωση – υπερασφαλισμένο ακίνητο –, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να μην καταβάλει ούτε ένα ευρώ από την προβλεπόμενη αποζημίωση.