Ιδιαίτερα επικίνδυνη επιλογή αποτελεί στην ουσία το ανασφάλιστο ακίνητο.
Οι φυσικές καταστροφές στη χώρα μας αναδεικνύουν κάθε φορά το έλλειμμα ασφαλιστικής συνείδησης, που έχουν οι Έλληνες, χωρίς όμως η κατάσταση να αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο, και παρά το γεγονός ότι το ετήσιο κόστος ασφάλισης κατοικιών είναι μικρό και μπορεί – όπως εκτιμούν ειδικοί της αγοράς – να υποστηριχθεί από πολλά νοικοκυριά, ακόμα και στην τρέχουσα, ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Ας δούμε, λοιπόν, ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να ασφαλιστεί ένα ακίνητο από φυσικές καταστροφές και τι συμβαίνει σε περίπτωση αποζημίωσης.
ΠΟΙΑ ΣΠΙΤΙΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΙ
Το κυρίαρχο ζήτημα, για το αν θα ασφαλιστεί ή όχι ένα κτίριο, έχει να κάνει κυρίως με την κατάστασή του, σε ό,τι αφορά την κάλυψη από σεισμό.
Στην Ελλάδα, είναι υποχρεωτικό το σπίτι να έχει κατασκευαστεί μετά το 1960. Αν είναι προγενέστερο, πρέπει να έχει γίνει ενίσχυση του φέροντα μηχανισμού, με άδεια από την πολεοδομία. Στη συνέχεια, καλείται να εγκρίνει τις εργασίες η ασφαλιστική εταιρεία, η οποία έχει το δικαίωμα να αρνηθεί την ευθύνη ασφάλισης.
ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Ένα ακίνητο ασφαλίζεται ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή, με διαφορετικό ασφάλιστρο. Η πάγια τακτική ορίζει ότι η απαλλαγή - το ποσό, που καταβάλλει σε περίπτωση αποζημίωσης ο ασφαλισμένος - είναι 2% επί της ασφαλιζόμενης αξίας. Για παράδειγμα, αν ένα σπίτι αξίζει 100.000 ευρώ, η απαλλαγή είναι 2% και, επομένως, 2.000 ευρώ επί της ασφαλιζόμενης αξίας.
ΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ
Η ολική καταστροφή αποζημιώνεται πλήρως στην αξία, που το έχουμε ασφαλίσει. Η αξία ασφάλισης καθορίζεται με βάση την αξία ανακατασκευής. Δηλαδή, με βάση το πόσο κοστίζει ένα ακίνητο για να χτιστεί και όχι σύμφωνα με την εμπορική του αξία, η οποία είναι πολύ μεγαλύτερη. Αυτό σημαίνει ότι για ένα διαμέρισμα μέσης κατασκευής, η κάλυψη είναι 1.200 ευρώ ανά τετραγωνικό. Στη συνέχεια, αν είναι χτισμένο σε πλαγιά ή σε επαρχία, ανεβαίνει το κόστος ανακατασκευής.
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Σε επιχειρήσεις παρέχεται και η δυνατότητα να ασφαλίσουν την απώλεια κερδών. Αν, για παράδειγμα, χρειαστεί λόγω καταστροφών να παραμείνει κλειστή για μία ή παραπάνω εβδομάδες, θα αποζημιωθεί με τα χρήματα, που θα χάσει, για όσο διάστημα είναι κλειστή.
Η κάλυψη αυτή είναι πρόσθετη και περιλαμβάνει πάγια έξοδα, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες, δάνεια, εφορία και τα καθαρά κέρδη, προσκομίζοντας παραστατικά προηγούμενων ετών ή μηνών, σύμφωνα με το ΦΠΑ, που αποδίδεται.
ΑΚΙΝΗΤΑ ΜΕ ΔΑΝΕΙΟ
Σε περίπτωση, κατά την οποία το ακίνητο δεσμεύεται από δάνειο, είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένο. Σε αυτή την περίπτωση, πολλές φορές οι τράπεζες ζητούν να ασφαλίσουν στην αξία του δανείου. Δηλαδή, αν υπάρχει ένα σπίτι με αξία ανακατασκευής 150.000 ευρώ, η τράπεζα το ασφαλίζει για το δάνειο 50.000 ευρώ, που ενδεχομένως έχει λάβει ο ιδιοκτήτης, και αποζημιώνεται αναλογικά.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι ιδιοκτήτες, είναι ότι αν δεν έχουν ασφαλίσει την περιουσία τους πριν από κάποια φυσική καταστροφή, δεν μπορούν να το κάνουν εκ των υστέρων.