Σημαντικές αλλαγές με μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, κυρίως στην επαρχία, φέρνουν οι αλλαγές στο σύστημα υπολογισμού του φόρου που προωθεί το υπουργείο οικονομικών μετά το μπάχαλο και την οργή των φορολογουμένων. Αν και δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί το νέο καθεστώς, παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι θα υπάρξει πτώση της φορολογητέας αξίας κυρίως στα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια με κατοικίες, όπου υπήρξε και το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, όπως γράφει σήμερα "Το Έθνος", η νέα ρύθμιση που θα κατατεθεί στη Βουλή μετά τις 26 Αυγούστου θα προβλέπει ότι θα εφαρμόζεται η απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Μαυραγάνη με τις τιμές ζώνης οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας του 2013.
Μάλιστα θα λαμβάνεται υπόψη η συνολική φορολογητέα αξία για τα ακίνητα όπως προσδιορίστηκε με βάση τον ΦΑΠ, ενώ όπου χρειαστεί θα επανακαθοριστούν και οι συντελεστές αξιοποίησης των οικοπέδων.
Με βάση την απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Ετσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος να "ξεφουσκώσει".
Εκτιμάται ότι για αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με κατοικία σε ορεινό χωριό της Ηπείρου η μείωση της φορολογητέας αξίας του θα είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ο φόρος στο νέο εκκαθαριστικό θα είναι μειωμένος δραστικά.
Όσον αφορά τις παρενέργειες που θα φέρει η εφαρμογή της απόφασης του ΦΑΠ του 2013 στην Αττική, καθώς σε αντίθεση με την επαρχία θα εκτίνασσε στα ύψη τις τιμές των ακινήτων, από το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, αφού για τη συγκεκριμένη περιοχή θα ισχύσει το υφιστάμενο καθεστώς του ΕΝΦΙΑ.
Αυτό σημαίνει ότι για ένα οικόπεδο 300 τ.μ. στην Αττική η φορολογητέα αξία του θα παραμείνει στα 35.000 ευρώ, όπως υπολογίστηκε με τον ΕΝΦΙΑ, και δεν θα αναπροσαρμοστεί στα 115.000 που ήταν η αξία του σύμφωνα με την απόφαση για τον ΦΑΠ του 2013.
Στις περιπτώσεις ακινήτων και περιοχών που δεν περιλαμβάνονται στην απόφαση για τον ΦΑΠ, θα υπάρξουν παρεμβάσεις σε δύο βασικές διατάξεις του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ που καθορίζουν τον τρόπο υπολογισμού του φόρου για ακίνητα.
Πρόκειται για κτίσματα εντός ή εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού, για τα οποία δεν έχει καθοριστεί τι?ή ζώνης και τα οποία "δανείζονται" την τιμή από τον δήμο ή και την περιφέρεια, καθώς και για οικόπεδα τα οποία βρίσκονται σε περιοχή στην οποία δεν έχουν καθοριστεί συντελεστής οικοπέδου, συνολική τι?ή εκκίνησης και συντελεστής αξιοποίησης, και για τον υπολογισμό της αξίας τους λα?βάνονται υπόψη οι χαμηλότεροι αντίστοιχοι συντελεστές του δήμου ή της περιφέρειας.
Πάντως πέραν της διόρθωσης των τιμών, οι εκκρεμότητες και οι "γκρίζες ζώνες" με τον ΕΝΦΙΑ είναι πολλές, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε και πώς θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά με τον μειωμένο φόρο για όσους επιβαρύνθηκαν άδικα, αλλά και ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής του φόρου, αν δηλαδή θα επιστραφεί χωρίς έλεγχο, αν θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές του ιδιοκτήτη στην Εφορία ή αν το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2015.