Γιατί η εφορία συνεχίζει να ζητάει 21 εκατ. ευρώ
Η Πειραϊκή - Πατραϊκή Βιομηχανία Βάμβακος ήταν κάποτε η μεγαλύτερη κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία της χώρας η οποία ιδρύθηκε το 1919 και λειτούργησε ως το 1996.
Αν και η εταιρεία έκλεισε παραγωγικά το 1992, εξακολουθεί να εμφανίζεται στον κατάλογο ληξιπρόθεσμων οφειλετών του Δημοσίου και δεν έχει διαγραφεί από αυτόν.
Μάλιστα αν και όλοι έχουν μείνει με την εντύπωση ότι η άλλοτε κραταιά βιομηχανία πτώχευσε, φαίνεται πώς κάτι τέτοιο δεν έγινε. Σύμφωνα με την εφορία η Πειραϊκή Πατραϊκή δεν είναι πτωχευμένη εταιρεία.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή σχετικά με το θέμα της διαγραφής των πτωχευμένων επιχειρήσεων από τον κατάλογο των οφειλετών του Δημοσίου η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), αποσαφήνισε πως προϋπόθεση για τη διαγραφή οφειλής προς το Δημόσιο είναι ο χαρακτηρισμός αυτής ως ανεπίδεκτης είσπραξης. Επιπλέον ξεκαθαρίζει πως υπάρχει η δυνατότητα απαλλαγής του πτωχού οφειλέτη φυσικού προσώπου από το υπόλοιπο των πτωχευτικών χρεών του με απόφαση του πτωχευτικού δικαστηρίου.
Ειδικά για την Πειραϊκή - Πατραϊκή η ΑΑΔΕ απάντησε ως εξής: Θέτουμε υπ' όψιν σας ότι η εν λόγω εταιρεία δεν εμπίπτει στην κατηγορία των «πτωχευμένων επιχειρήσεων», στις οποίες αναφέρεται η υπ' αριθ. 7099/10-7-2017 ερώτηση, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που τηρούνται στο αρχείο της υπηρεσίας μας, δεν έχει κηρυχθεί σε πτώχευση».
Η Πειραϊκή - Πατραϊκή Βιομηχανία Βάμβακος εμφανίζεται στη βάση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων να έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 21 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 6 εκατ. ευρώ αφορούν την αρχική οφειλή και τα υπόλοιπα σχετίζονται με πρόστιμα και προσαυξήσεις.
Η ιστορία της εταιρείας
Όπως αναφέρθηκε η εταιρεία ιδρύθηκε το 1919.
Την δεκαετία του 1960 διέθετε πέντε σύγχρονες εργοστασιακές μονάδες και απασχολούσε περισσότερους από 4.000 υπάλληλους. Το 1962 ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, που αυτοματοποίησε το πληροφοριακό της σύστημα, με το μοντέλο «1402» της ΙΒΜ.
Στις διαφημίσεις της, επίσης, είχε κυριαρχήσει το σλόγκαν «Πειραϊκή-Πατραϊκή: Ντύνει, στολίζει, νοικοκυρεύει».
Η παρακμή για την Πειραϊκή- Πατραϊκή αρχίζει τη δεκαετία του ΄80.
Το 1981 αγοράζει τις εγκαταστάσεις της εταιρείας V. Deiden στη Δυτική Γερμανία, με στόχο την επικράτησή της στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά. Έχει ήδη επεκταθεί με νέες μονάδες στην Ελλάδα.
Μετά από μεγάλα ανοίγματα και δανεισμό η επιχείρηση δεν μπορεί να κρατηθεί άλλο στα πόδια της.
Ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας στην Ελλάδα βυθίζεται σε κρίση και το εργοστάσιο περνάει στα χέρια του Δημοσίου.
Σταματάει τη λειτουργία της το ’92 και κλείνει οριστικά το ΄96.