Η εταιρεία έχει εγκαταστάσεις κυρίως σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Φιλιππίνες και Νότιο Αφρική
H Froneri επέλεξε να βάλει λουκέτο στο μεγαλύτερο εργοστάσιο παραγωγής παγωτού στην Ελλάδα. Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής παγωτού στον κόσμο, είχε κατά ένα τρόπο προαναγγείλει το γεγονός καθώς κατά την ολοκλήρωση των ενεργειών για τη δημιουργία κοινοπραξίας Froneri στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου, μεταξύ της Nestlé και της R&R, είχε αφήσει να διαφανεί ότι θα επέλθει αναδιάρθρωση.
Οι υψηλές ζημιές και η πτώση της κατανάλωσης φαίνεται ότι ήταν τα δύο στοιχεία που οδήγησαν σε λουκέτο το εργοστάσιο παγωτού στο Ταύρο, με την εταιρεία Froneri Hellas να γνωστοποιεί χθες την απόφασή της να προχωρήσει στη διακοπή λειτουργίας της μονάδας παραγωγής της.
Υπενθυμίζουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2016, η Nestle προχώρησε στην παραχώρηση της δραστηριότητας του παγωτού στη νεοσύστατη, Froneri. Το γεγονός εμφάνισε σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομικές καταστάσεις του 2016, καθώς σε αυτές περιλαμβάνεται η διαγραφή της υπεραξίας για τη δραστηριότητα του παγωτού από το 2006 έως το 2011, όταν η δραστηριότητα συγχωνεύθηκε με την Nestlé Ελλάς. Έτσι, οι συνολικές ζημίες των προηγούμενων περιόδων για τη δραστηριότητα του παγωτού ανέρχονται στα 87,7 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι πάνω από 30% υπολογίζεται ότι έχει υποχωρήσει σε αξία η αγορά παγωτού στην χώρα μας από το 2010 μέχρι και το 2014 και πάνω από 35% σε όγκο.
Η κρίση και η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών και η υποχώρηση του αριθμού των μικρών καταστημάτων οδήγησαν σε υποχώρηση της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με την Nielsen Company η αγορά των τυποποιημένων και επώνυμων παγωτών, ανέρχεται στα 203 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ισολογισμού της πρώτης χρήσης της Froneri Hellas που αφορούν το διάστημα Αύγουστος - Δεκέμβριος 2016 οι ζημιές περιόδου ανήλθαν σε 8,9 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να διαμορφώνονται στο ίδιο διάστημα σε περίπου 563.000 ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, η Froneri Hellas επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι «η ελληνική αγορά θα συνεχίσει να τροφοδοτείται απρόσκοπτα με τα προϊόντα της», τα οποία, ωστόσο θα εισάγονται πλέον από άλλη αγορά στην Ευρώπη.
Η διακοπή της λειτουργίας του εργοστασίου της Froneri Hellas ισχύει άμεσα, εξέλιξη η οποία επηρεάζει 102 εργαζόμενους, από τους 207 που η εταιρεία εμφανίζεται να απασχολεί συνολικά με βάση τα στοιχεία του ισολογισμού στις 31/12/2016. Γι’ αυτούς τους 102 εργαζόμενους προβλέπεται ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχεται ιδιωτική ασφαλιστική ιατροφαρμακευτική κάλυψη για τους αποχωρούντες και τις οικογένειές τους όπως ισχύει μέχρι σήμερα και για περίοδο δύο ετών. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα επαγγελματικής επανατοποθέτησης στην αγορά, για όσους το επιθυμούν.
Τα ποσά των συναινετικών αποχωρήσεων είναι σημαντικά ανώτερα από τις αποζημιώσεις που ορίζει ο νόμος. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι για όσους εργάζονται στην εταιρεία μέχρι και 16 χρόνια οι αποζημιώσεις τους θα είναι διπλάσιες από αυτό που ορίζει ο νόμος, ενώ για όσους έχουν 16 χρόνια και πάνω θα είναι 2,5 φορές τα νόμιμα.
Με πωλήσεις ύψους περίπου 2,6 δισ. ευρώ, η Froneri δραστηριοποιείται σε 22 χώρες του κόσμου και θα απασχολεί περίπου 15.000 εργαζόμενους. Πρόκειται για μία νέα εταιρεία - δημιουργήθηκε μόλις τον Οκτώβριο του 2016 - από την κοινοπραξία της Nestlé και της R&R στον τομέα του παγωτού, των κατεψυγμένων τροφίμων και των γαλακτοκομικών ψυγείου. Η Nestlé και η PAI μετέχουν ισομερώς στο κεφάλαιο της κοινοπραξίας.
Έτσι μέσα σε διάστημα δέκα ετών τα ψυγεία της ΔΕΛΤΑ άλλαξαν τρεις φορές χέρια. Από τη ΔΕΛΤΑ πέρασαν στην Nestle και από εκεί στην Froneri Hellas πριν από λίγους μήνες.
Μεταξύ των άλλων στο εργοστάσιο της Froneri στον Ταύρο παράγονταν όλα τα επιτυχημένα σήματα παγωτών που είχε δημιουργήσει η ΔΕΛΤΑ όπως BOSS, Magnum και Nirvana τα οποία είχαν καταφέρει να έχουν και διεθνή παρουσία εκτός της Ελλάδας και της Βαλκανικής χερσονήσου.
Η εταιρεία έχει εγκαταστάσεις κυρίως σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Φιλιππίνες και Νότιο Αφρική.