Οι προτεραιότητες για τις δημόσιες επιχειρήσεις
Στις 8 Αυγούστου λήγει η προθεσμία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από πρόσωπα που επιθυμούν να επιλεγούν για τη σύσταση του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.
Στόχος της Εταιρείας είναι ο μετασχηματισμός των δημοσίων επιχειρήσεων σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.
Η υπό σύσταση Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε. («ΕΔΗΣ») θα αποτελεί άμεση θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. («ΕΕΣΥΠ»).
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕΣΥΠ έχει δημοσιεύσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος με σκοπό την επιλογή των εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών που θα στελεχώσουν το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΗΣ.
Ο ρόλος της Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας
Η ΕΕΣΥΠ στοχεύει στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του κράτους και κατ’ επέκταση στη μακροπρόθεσμη αύξηση της αξίας των συμμετοχών του στις δημόσιες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο της προσπάθειας που κάνει η χώρα για ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
Η Εταιρεία λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, επιδιώκοντας το δημόσιο συμφέρον, ενώ επισημαίνει ότι λειτουργεί κάτω από αυστηρούς κανόνες αναφορών, διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης.
Ο ρόλος της Εταιρείας Δημοσίων Συμμετοχών Α.Ε.
Η υπό σύσταση ΕΔΗΣ θα κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, με στόχο να τους αποδώσει προστιθέμενη αξία. Σε αυτό το πλαίσιο η Εταιρεία προτείνει να υιοθετηθεί ενιαίο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης και αναφορών.
Η ΕΔΗΣ θα προωθεί κοινωνικά και περιβαλλοντικά ζητήματα, υπεύθυνης επιχειρηματικότητας αλλά και διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα με τις δημόσιες επιχειρήσεις μέρη, στοχεύοντας μεταξύ άλλων στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης μεταξύ δημοσιών φορέων, οργανισμών και πολιτών.
Οι δημόσιες επιχειρήσεις που υπάγονται στην ΕΔΗΣ θα αναλαμβάνουν, κατόπιν ανάθεσης, την παροχή Υπηρεσιών Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος. Οι σχετικές διαδικασίες προβλέπονται στο Μηχανισμό Συντονισμού και περιλαμβάνονται στον Εσωτερικό Κανονισμό της ΕΕΣΥΠ.
Ποιες συμμετοχές θα διαχειρίζεται η ΕΔΗΣ
Το χαρτοφυλάκιο συμμετοχών εταιρειών που θα μεταφερθεί στην ΕΔΗΣ περιλαμβάνει τις συμμετοχές του δημοσίου στις ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΣΕ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές, ΟΑΣΑ και τις θυγατρικές του ΟΣΥ & ΣΤΑΣΥ, ΟΑΚΑ, Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, Ελληνικές Αλυκές, ΕΛΤΑ, ΕΤΒΑ, ΒΙΠΕ, ΑΕΔΙΚ, ΟΚΑΑ, ΚΑΘ, ΔΕΘ, ΕΛΒΟ και ΚΑΕ.
Οι προτεραιότητες για τις δημόσιες επιχειρήσεις
Η Εταιρεία θα διαχειρίζεται οικονομικά και εμπορικά βιώσιμες επιχειρήσεις, καταρτίζοντας την επενδυτική στρατηγική και την ανάπτυξη της κάθε μίας από αυτές, καθώς και δράσεις για τη βελτιστοποίηση - αναβάθμιση τόσο των λειτουργιών τους όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Θα επιδιώκει τον εξορθολογισμό των δαπανών σε ό,τι αφορά στο σκέλος των λειτουργικών εξόδων, τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την υλοποίηση των επενδυτικών τους σχεδίων, αλλά και την αξιολόγηση διαφορετικών μελλοντικών πηγών εσόδων που δεν έχουν έως τώρα εξεταστεί και θα μπορούσαν να ενισχύσουν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα και την οικονομική τους απόδοση.
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει από την πλευρά τους να αξιολογήσουν και να αναπτύξουν ικανότητα διασφάλισης χρηματοδότησης, αξιοποιώντας εκτός από ίδιους πόρους και όλα τα διαθέσιμα εργαλεία ή πηγές εξωτερικής χρηματοδότησης (κοινοτικά κονδύλια, δομές ΣΔΙΤ, Ευρωπαϊκοί χρηματοοικονομικοί οργανισμοί, τράπεζες, αγορές κεφαλαίων κλπ).
Σε ό,τι αφορά στις δημόσιες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας, η Εταιρεία θα εκπονεί σχέδια αναδιάρθρωσης, που θα περιλαμβάνουν μέτρα αντιμετώπισης και αποκατάστασης της οικονομικής τους λειτουργίας.
Η επιλογή και ο ρόλος του διοικητικού συμβουλίου
Με στόχο την αποτελεσματική της στελέχωση, η ΕΕΣΥΠ έχει δημοσιεύσει ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για συμμετοχή στη διαδικασία επιλογής και τοποθέτησης εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΗΣ.
Σύμφωνα με το πλάνο της Εταιρείας, το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να διαθέτει συλλογικά επαρκή αλλά και διαφοροποιημένη εμπειρία, ούτως ώστε να προσφέρει προστιθέμενη αξία στις επιχειρήσεις. Η επιλογή των μελών θα γίνει με κριτήριο την επαγγελματική εμπειρία και καταξίωση τους στον τομέα δραστηριότητάς τους, αλλά και βάσει των ατομικών τους δεξιοτήτων, του ήθους και του αποδεδειγμένου προσωπικού ιστορικού στην επίτευξη στόχων.
Κατά τη διαδικασία αξιολόγησής τους θα εξεταστούν τόσο τα τυπικά προσόντα και οι ικανότητες, όσο και η κατανόησή για τον ευρύτερο ρόλο των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που δραστηριοποιούνται στο ελληνικό οικονομικό περιβάλλον, καθώς και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.