To μεγάλο online βήμα της Yves Saint Laurent στην Κίνα και η μάχη για τα παραεισαγωγής

To μεγάλο online βήμα της Yves Saint Laurent στην Κίνα και η μάχη για τα παραεισαγωγής

Μέχρι πρόσφατα, οι επιχειρήσεις ειδών πολυτελείας εμφανίζονταν απρόθυμες να πουλήσουν μέσω διαδικτύου

Το μεγάλο βήμα για να ενισχύσει την παρουσία της στην Κίνα κάνει η Yves Saint Laurent, εγκαινιάζοντας τη λειτουργία online καταστήματος σε μία ταχύτατα αναπτυσσόμενη αγορά.

Όπως δήλωσε η εκτελεστική διευθύντρια του brand, Francesca Bellettini, η γαλλική εταιρεία θα συνεργαστεί με την online εταιρεία λιανικής στο χώρο των ενδυμάτων, Fartech, με σκοπό να επεκτείνει την παρουσία της στη χώρα.

Η εισβολή των εταιρειών πολυτελείας στο κινεζικό έδαφος μέσω ίντερνετ

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί τη σταδιακή εισβολή στην ελεύθερη αγορά της Κίνας μέσω διαδικτύου για μία από τις πιο σημαντικές μάρκες στο χώρο της μόδας. Μέχρι πρόσφατα, οι επιχειρήσεις ειδών πολυτελείας εμφανίζονταν απρόθυμες να πουλήσουν μέσω διαδικτύου στην Κίνα, εκφράζοντας την ανησυχία τους ότι οι βασικοί διαδικτυακοί λιανέμποροι της Κίνας, όπως οι JD.com και Alibaba Group Holding Ltd., διαχειρίζονται αγορές που είναι γεμάτες με παραποιημένα εμπορεύματα. Έτσι, μόνο μερικές επώνυμες εταιρείες ειδών πολυτελείας έχουν μέχρι στιγμής τη δυναμική να επιχειρούν με online πωλήσεις στην Κίνα, χωρίς να συνεργάζονται με κάποιον από τους κολοσσές του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ωστόσο, η συνεργασία της Farfetch με το JD.com βοήθησε να μειωθούν οι ανησυχίες, όπως είπε η Saint Laurent.

«Η προστασία της μάρκας από την παραποίηση είναι θεμελιώδης για τον οίκο Saint Laurent», δήλωσε η Bellettini σε συνέντευξή της, προσθέτοντας ότι η συμφωνία με την Farfetch θα «εγγυηθεί στους πελάτες ασφαλείς αγορές, εκτός από τις πολύ αποτελεσματικές ηλεκτρονικές υπηρεσίες».

Το εκτόπισμα μιας αγοράς που αναπτύσσεται ραγδαία

Η σημασία και το εκτόπισμα της κινεζικής αγοράς ξεπερνά τις ανησυχίες της βιομηχανίας μόδας. Οι Κινέζοι καταναλωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 30% των παγκόσμιων δαπανών σε είδη πολυτελείας, αγοράζουν ολοένα και περισσότερο από το σπίτι - εν μέρει ως αποτέλεσμα των προσπαθειών του Πεκίνου να εμποδίσει τους Κινέζους τουρίστες να φέρνουν στη χώρα ακριβά εμπορεύματα από το εξωτερικό. Αυτό σημαίνει ότι η πώληση στον Κινέζο καταναλωτή έχει γίνει το κλειδί για την ανάπτυξη της βιομηχανίας πολυτελείας.

Η Bellettini δήλωσε ότι οι πωλήσεις του Saint Laurent προς τους Κινέζους καταναλωτές έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, παρά την επιβράδυνση της παγκόσμιας αγοράς ειδών πολυτελείας. Η Kering Co., η οποία κατέχει τη Saint Laurent, τη Gucci και άλλες γνωστές μάρκες, την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι οι πωλήσεις αυξήθηκαν απότομα στην Ασία, «κυρίως στην ηπειρωτική Κίνα».

«Υπάρχει ο πληθυσμός των χιλιάδων Κινέζων, εξαιρετικά μορφωμένων, και ιδίως ο πληθυσμός των Κινέζων φοιτητών, οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερη ευαισθησία για το εμπορικό μας σήμα», πρόσθεσε.

Η συντηρητική στρατηγική στην Κίνα

H Saint Laurent έχει ακολουθήσει μια σχετικά συντηρητική προσέγγιση στην επέκταση της στην Κίνα τα τελευταία χρόνια. Έχει μόνο 18 καταστήματα, συγκεντρωμένα στο Πεκίνο και τη Σαγκάη, σε σύγκριση με τα δεκάδες που άνοιξαν οι ανταγωνιστές ειδών πολυτελείας όπως η Prada SpA και η Louis Vuitton. Η Bellettini δήλωσε ότι η ώθηση στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου θα βοηθήσει το brand να προσεγγίσει πελάτες σε μικρότερες κινεζικές πόλεις, χωρίς να διακινδυνεύσει την υπερέκθεσή της.

«Θα είμαστε σε θέση να παραδώσουμε τα προϊόντα μας σε αυτά τα σημεία χωρίς να διαθέτουμε φυσικό κατάστημα», σημείωσε.

Παραδόσεις αυθημερόν στις μεγάλες πόλεις

Η Saint Laurent δεσμεύεται ότι θα παραδίδει τις παραγγελίες την ίδια μέρα στο Πεκίνο, στη Σαγκάη και στο Χονγκ Κονγκ. Από τον Οκτώβριο, η μάρκα στοχεύει να προσφέρει τη δυνατότητα παράδοσης εντός 90 λεπτών σε αυτές τις τρεις πόλεις.

Η δικαστική διαμάχη

Υπενθυμίζουμε ότι επιχειρήσεις ειδών πολυτελείας είχαν μια ταραχώδη σχέση με τις κινεζικές εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, ιδιαίτερα με την Alibaba. Η Kering υπέβαλε μήνυση εναντίον της Alibaba το 2015 στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία συνεργαζόταν με Κινέζους κατασκευαστές, για να παράγουν και να πωλούν παραποιημένες εκδόσεις σημάτων του ομίλου Kering.

Ωστόσο το δικαστήριο απέρριψε μέρος των καταγγελιών, ενώ και η ίδια η Alibaba αρνείται στις συγκεκριμένες κατηγορίες σε βάρος της.