Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης της οικονομικής αστυνομίας
«Το νέο κανόνι του Βασίλαγα δε δικαιολογείται, κατά την άποψή μου, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία μας είχε μία κερδοφορία ενδιαφέρουσα την περασμένη περίοδο, που δεν δικαιολογεί τον τραπεζικό δανεισμό του και πολλά άλλα στοιχεία που συζητάμε με την οικονομική αστυνομία, για να γίνει μία παρέμβαση στον χώρο», σημείωσε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο 104,9 fm.
Γράφει ο Γιώργος Λαμπίρης
Η περίπτωση της μικρής αλυσίδας Βασίλαγα στη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι η μοναδική που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στο χώρο του retail. Προηγήθηκε αυτή των σούπερ μάρκετ Καρυπίδη. Το αποτέλεσμα ήταν να μείνουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι, ενώ οι δύο ιδιοκτήτες άφησαν πίσω τους σημαντικές οφειλές.
Γι’ αυτό και οι συγκεκριμένες υποθέσεις έφτασαν ξεπέρασαν τα όρια της αγοράς, φτάνοντας και σε κυβερνητικά χείλη, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας να αναφέρεται σε αυτές, σε δύο συνεντεύξεις που πρόσφατα παραχώρησε στα μέσα ενημέρωσης.
Για το Βασίλαγα τα σημάδια υπήρξαν αρκετά. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην περίπτωση Καρυπίδη.
Ας έρθουμε όμως στα 3B markets της οικογένειας Βασίλαγα, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το news.gr.
Η υποτιθέμενη συμφωνία με τη Walmart
Όσοι παρακολουθούν στενότερα την αγορά, αλλά και όσοι διαθέτουν δυνατή μνήμη, ίσως να θυμηθούν ότι πριν από περίπου τέσσερα χρόνια, πομπώδεις τίτλοι έκαναν λόγο για την άφιξη της κορυφαίας εταιρείας στο χώρο του λιανεμπορίου, της αμερικανικής Walmart στην Ελλάδα. Μάλιστα, τα ίδια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι επίκειται σύμπραξη του μεγαλύτερου retailer στον κόσμο, με τον Παναγιώτη Βασίλαγα, μέχρι πρότινος πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ελληνικής εταιρείας .
Σε όχι πολύ μακρινή συνομιλία – συγκεκριμένα στα τέλη Μαΐου -, που είχα με τον υιό, Κωνσταντίνο Βασίλαγα, και γενικό διευθυντή της επιχείρησης, σε ερώτημά σχετικά με την πορεία της επιχείρησής του για το 2016, ισχυρίστηκε ότι ο τζίρος της 3B markets, εκτοξεύθηκε από τα 18,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2015, στα 35 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επικείμενη συμφωνία με γαλλικό fund, το οποίο θα συμμετείχε ως στρατηγικός επενδυτής στην επιχείρηση.
Ο υποψήφιος επενδυτής όπως αποδείχτηκε όμως, δεν ήταν κάποιο fund, αλλά ο Έλληνας επιχειρηματίας με δραστηριοποίηση στο χώρο της εμπορίας φρούτων και στο λιανεμπόριο τροφίμων μέσω της μικρής αλυσίδας, Αγορά Ναταλί, Θανάσης Μεζές. Οι δύο πλευρές είχαν δώσει τα χέρια και κάποια από τα καταστήματα θα περνούσαν στα χέρια του Μεζέ, με σκοπό την επέκταση του δικτύου των 8 καταστημάτων που διαθέτει αυτή τη στιγμή στη Βόρεια Ελλάδα.
Δύο και κάτι μήνες αργότερα, ο τηλεφωνικός αριθμός στον οποίο είχαμε επικοινωνήσει με τον Κ. Βασίλαγα, δεν υπήρχε πλέον. «Ο αριθμός που καλέσατε, δεν αντιστοιχεί σε συνδρομητή», ανέφερε το ηχογραφημένο μήνυμα. Και λίγο αργότερα πληροφορήθηκα από συνεργάτες της επιχείρησης, ότι η οικογένεια έφυγε ξαφνικά στο εξωτερικό, αφήνοντας πίσω της ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και πλήθος οφειλών.
Η πορεία της οικογένειας
Η οικογένεια που ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στα πρώτα χρόνια της επιχειρηματικής της διαδρομής, στην εμπορία καφέ, ιδρύοντας το 1994 την εταιρεία με την επωνυμία ΥΙΟΙ Κ ΒΑΣΙΛΑΓΑ ΚΑΦΕΔΕΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ.
Το 2006 ίδρυσε 2 καταστήματα χονδρικής cash & carry ένα στο Κάτω Σχολάρι Χαλκιδικής και ένα στο Καλοχώρι, ενώ ξεκίνησε την εισαγωγή ειδών supermarket. To 2012 η εταιρεία ίδρυσε δύο σούπερ μάρκετ στην περιοχή του Φοίνικα και του Καλοχωρίου. Έως και την τελευταία στιγμή η Βασίλαγας διατηρούσε 13 καταστήματα λιανικής στη Βόρεια Ελλάδα. Φεύγοντας, οι επιχειρηματίες άφησαν πίσω τους ανεξόφλητες οφειλές τόσο προς τους εργαζόμενους, όσο και προς προμηθευτές και τράπεζες. Συνολικά οι υποχρεώσεις που εμφάνιζε η εταιρεία στο τέλος του 2015 ανέρχονταν στα 9,7 εκατ. ευρώ, ενώ η πορεία της στις οικονομικές καταστάσεις χαρακτηριζόταν ως «όχι καλή, με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση, που επικρατεί στην αγορά».
Σημειώνουμε ότι τα 10 από τα 13 καταστήματα της αλυσίδας έχουν βάλει λουκέτο, ενώ τα υπόλοιπα τρία συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, όντας τα μοναδικά συνεργαζόμενα (τα υπόλοιπα ήταν ιδιόκτητα).