Παρήλθε η προθεσμία για την υποβολή ενστάσεων
Χωρίς ενστάσεις από την πλευρά των πιστωτών της ΔΕΗ παρήλθε η προθεσμία εντός της οποίας τράπεζες, προμηθευτές και ομολογιούχοι θα μπορούσαν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας στο πλαίσιο της εφαρμογής της συμφωνίας για τον ΑΔΜΗΕ.
Η περίοδος αυτή ήταν 60 ημέρες από τη συνεδρίαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της ΔΕΗ που έλαβε τις σχετικές αποφάσεις, οπότε, όπως επισημαίνει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε σχετική ανακοίνωση, ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που συνδέεται και με σημαντική ενίσχυση της ρευστότητας της τελευταίας, εισέρχεται πλέον στην τελική ευθεία.
«Ανοίγει ο δρόμος για μια σημαντική ένεση ρευστότητας στη ΔΕΗ, μέσα στο Μάιο, ύψους περίπου 700 εκατ. ευρώ - εξέλιξη που συνιστά την καλύτερη απάντηση στα καταστροφολογικά σενάρια που διακινούνται συστηματικά και από την αντιπολίτευση για την επιχείρηση», αναφέρει το ΥΠΕΝ.
Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν:
-
Την πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ για την οποία η ΡΑΕ έστειλε την προηγούμενη εβδομάδα προς τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν τη σχετική αίτηση.
-
Την έγκριση της γενικής διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν για την εξαγορά από τους μελλοντικούς μετόχους του ΑΔΜΗΕ (ελληνικό δημόσιο και κινεζική State Grid).
-
Την εξαγορά μεριδίου 25% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την εταιρεία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στο ελληνικό δημόσιο.
-
Την εξαγορά μεριδίου 24% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ, από την State Grid.
-
Την είσοδο της Ενεργειακή Συμμετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Στο τέλος της διαδικασίας το ελληνικό δημόσιο θα κατέχει το 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, καθώς θα λάβει 26% ως μέτοχος της ΔΕΗ και θα εξαγοράσει επιπλέον 25% μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ. «Η κυβέρνηση φέρνει εις πέρας μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα το σχεδιασμό της για τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στον ΑΔΜΗΕ, που αποτελεί φυσικό μονοπώλιο γεωστρατηγικής σημασίας, ανατρέποντας το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ», τονίζει το υπουργείο.
Τέλος, αναφορικά με την είσοδο της κινέζικης State Grid, που είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας στον ΑΔΜΗΕ (θα εξαγοράσει το 24% των μετοχών έναντι 320 εκατ. ευρώ), τονίζεται ότι η μεταφορά τεχνογνωσίας θα καταστήσει πιο αποτελεσματικό τον ΑΔΜΗΕ και θα επιφέρει άμεσα οφέλη στον Έλληνα πολίτη, μέσω των επενδύσεων που πρόκειται να υλοποιηθούν στα επόμενα χρόνια.