Υψηλότερη της εγχώριας παραγωγής είναι η ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα από βούβαλο
Ευοίωνες...αλλά υπό προϋποθέσεις, κρίνονται οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου της βουβαλοτροφίας στην Ελλάδα. Ενώ παραμένει δυναμικός με πολλαπλά οφέλη τόσο για την τσέπη των κτηνοτρόφων, όσο και την οικονομία και τους καταναλωτές, αν δεν τύχει της απαραίτητης στήριξης, μπορεί να οδηγηθεί στη συρρίκνωση.
Υψηλή η διατροφική αξία των βουβαλίσιου γάλακτος και κρέατος
Το βουβαλίσιο κρέας είναι υψηλής διατροφικής αξίας, αφού τα 100 γρ. έχουν µόλις 130 θερμίδες, όταν η αντίστοιχη ποσότητα του βοδινού έχει 260-300 θερµίδες, του αρνιού 241 και της γαλοπούλας 323, ενώ ο σίδηρός του είναι στο 2-3% όταν στο µοσχάρι φτάνει µόλις στο 0,3.
Όσο για το βουβαλίσιο γάλα, περιέχει 58% περισσότερο ασβέστιο και 40% περισσότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό και το κατσικίσιο.
Το γάλα του βουβαλιού έχει ευεργετικές συνέπειες για τον οργανισμό, ενώ προσφέρεται για όσους έχουν αλλεργίες, ψωρίαση, εκζέματα ή δυσανεξία στη λακτόζη. Συνιστάται ως τροφή και για τους αδύναμους ή τους ασθενείς.
Περιέχει λιγότερο νερό, περισσότερα ολικά στερεά, λίπος και πρωτεΐνη και ελάχιστα περισσότερη λακτόζη από το γάλα αγελάδας. Έχει χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου, μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, φώσφορο, βιταμίνη Α και πρωτεΐνες. Η αντιοξειδωτική του δράση είναι μεγαλύτερη από άλλα είδη γάλακτος και περιέχει περισσότερες βιταμίνες, όπως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και Β12.
Υψηλότερη η ζήτηση έναντι της παραγωγής - Οι επιτήδειοι το εκμεταλλεύονται
Υψηλότερη της εγχώριας παραγωγής είναι η ζήτηση των καταναλωτών για προϊόντα από βούβαλο, γεγονός που ευνοεί τη δράση επιτηδείων, οι οποίοι και δημιουργούν στρεβλώσεις στην αγορά, τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της “Μπόρας”, Ζέλιος Μπόρας.
Μιλώντας για τα προβλήματα, τονίζει ότι δυστυχώς πωλείται χύμα εισαγόμενο βουβαλίσιο κρέας, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης, με αποτέλεσμα «να δέχομαι καθημερινά τηλεφωνήματα καταναλωτών από όλη την Ελλάδα, που παραπονιούνται για το προϊόν που αγόρασαν προς κατανάλωση». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι του τηλεφώνησε κάποια κυρία από την Αθήνα, η οποία κατήγγειλε ό,τι «το βουβαλίσιο κρέας που αγόρασε δεν τρωγόταν». «Εγώ της έστειλα βουβαλίσιο κρέας από τη μονάδα μας και αφού με πήρε τηλέφωνο και με ευχαρίστησε, προχώρησε σε καταγγελία επίσημη του κρεοπώλη που τής πούλησε το δήθεν ελληνικό προϊόν», είπε ο κ. Μπόρας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μπόρας υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί στο βουβαλίσιο κρέας σύστημα ιχνηλασιμότητας του προϊόντος, να ενταθούν οι έλεγχοι στην αγορά και να γίνουν πιο αυστηρές οι συνέπειες για τους επιτήδειους, ενώ συνέστησε στους καταναλωτές να ψηφίζουν τα επώνυμα ελληνικά προϊόντα που διατίθενται σε όλη την Ελλάδα.
Τονίζεται ότι το κόστος του βουβαλίσιου κρέατος κυμαίνεται στα 16-20 ευρώ /κιλό για τον καταναλωτή.
Τι πρέπει να ξέρει ο νέος βουβαλοτρόφος
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδας (του μοναδικού στη χώρα), Τρύφων Γιαντσίδη, «όταν κάποιος αγοράσει το κοπάδι, τα ζώα θα πρέπει να είναι ενός έτους. Στον επόμενο χρόνο αυτά θα ζευγαρώσουν και θα γεννήσουν. Για πέντε μήνες παράγουν γάλα. Οι ποσότητες ανά θηλυκό είναι 40 με 50 κιλά. Η τιμή του γάλακτος κυμαίνεται στα 1,20-1,30 ευρώ/κιλό. Επίσης, στο δεύτερο έτος θα μπορεί και να σφάξει.
Το κάθε ζώο βγάζει γύρω στα 200 με 230 κιλά κρέας. Η τιμή του είναι κοντά στα 4,5 ευρώ/κιλό. Και στο ένα έτος της ηλικίας του μπορεί να σφάξει και το κρέας θα είναι στα 120 κιλά».
Ο ίδιος επισήμανε ότι «πάνω-κάτω, ο κτηνοτρόφος θα μπορεί να έχει στο δεύτερο χρόνο ένα εισόδημα 20.000 ευρώ».
Υπογράμμισε, δε, ότι αυτό που πρέπει να κάνει κάποιος που θέλει σοβαρά να ασχοληθεί με τη βουβαλοτροφία, είναι να βρει κατάλληλο μέρος για να τα διαχειριστεί, δηλαδή υγρότοπους, βαλτώδη μέρη και πρόσθεσε «μπορεί να ξεκινήσει μ’ ένα μικρό κοπάδι. Για παράδειγμα με 20 ζώα. Το κάθε ζώο στοιχίζει 700 ευρώ. Το μυστικό για τα βουβάλια είναι πως θα πρέπει να τα αφήνεις εκείνα να σε καθοδηγούν. Ετσι λειτουργεί το ένστικτό τους».
Πάντως, ο ίδιος τόνισε ότι «αν ανοίξει κάποιος ένα κατάστημα πώλησης, π.χ. μπουγάτσας και παγωτού, με τα προϊόντα που θα παράγονται να είναι από το βουβαλίσιο γάλα, τότε θα έχει περισσότερο κέρδος και καθαρά δικό του».
Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Βουβαλοτρόφων στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 2004 και σήμερα αριθμεί 27 μέλη σε διάφορα μέρη στη Βόρειο Ελλάδα.