Λίγες ημέρες νωρίτερα η ΦΑΓΕ ανακοίνωνε ότι πουλάει το σύνολο των εγκαταστάσεων στην περιοχή
To καλοκαίρι του 2005 ο Γιάννης Φιλίππου, ιδιοκτήτης της ΦΑΓΕ, ήταν ιδιαίτερα ισχυρός παράγοντας της εγχώριας βιομηχανίας. Η θητεία του ως πρόεδρος της ΑΕΚ μόλις είχε λήξει κι εκείνος κάλεσε τους δημοσιογράφους για να τους δείξει τη νέα βιομηχανική μονάδα της εταιρείας στο Αμύνταιο.
Αντίπαλοί του ήταν ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος της ΔΕΛΤΑ, ενώ Όλυμπος, Κρι-Κρι και ΜΕΒΓΑΛ έκαναν μερικά δειλά βήματα στην αγορά, όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα.
Έντεκα χρόνια αργότερα τα πράγματα άλλαξαν. Ο Δασκαλόπουλος πούλησε τη ΔΕΛΤΑ, η οποία ανήκει πλέον στον όμιλο VIVARTIA του Μarfin Investment Group.
Η Όλυμπος και η Κρι Κρι μεγάλωσαν, ενώ η ΜΕΒΓΑΛ αντιμετωπίζει σημαντική επιβάρυνση από δανειακές υποχρεώσεις.
Θυμίζουμε ότι το εργοστάσιο της ΦΑΓΕ στο Αμύνταιο εγκαινιάσθηκε τον Ιούνιο του 2005, δηλαδή ενάμιση χρόνο πριν την αποχώρηση της ΦΑΓΕ από την κατηγορία του φρέσκου γάλακτος, και κόστισε περί τα 37 εκατ. ευρώ.
Λίγες ημέρες νωρίτερα η ΦΑΓΕ ανακοίνωνε μέσω της δημοσίευσης της οικονομικής έκθεσης με τα στοιχεία για την προηγούμενη χρονιά, ότι πουλάει το σύνολο των εγκαταστάσεων στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στην πορεία των οικονομικών της μεγεθών, οι πωλήσεις της πέρυσι επηρεάσθηκαν από την αποδυνάμωση του ευρώ και της στερλίνας έναντι του δολαρίου, με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 2,9% στα 648,2 εκατ. δολάρια, ωστόσο, αν εξαιρεθεί η δραστηριότητα του γάλακτος, η μείωση των πωλήσεων θα ήταν 1,5% στα 626,4 εκατ. δολάρια.
Εν αντιθέσει πάντως με την αξία των πωλήσεων που μειώθηκε, ο όγκος των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 3,2%. Συγκεκριμένα, ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιταλία κατά 2,8%, 32% και 40,1%, αντίστοιχα, εν αντιθέσει με τις πωλήσεις της εταιρείας στην Ελλάδα, που μειώθηκαν κατά 11,1%.
Οι κύριοι λόγοι για τη μείωση των πωλήσεων στην ελληνική αγορά, όπως σημειώνεται στις οικονομικές της καταστάσεις, ήταν η παρατεταμένη οικονομική κρίση στη χώρα η οποία έχει επιδεινωθεί από την επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων και η μείωση των πωλήσεων σε λιγότερο φερέγγυους πελάτες. Εξαιτίας της νέας σημαντικής μείωσης των πωλήσεών της στην Ελλάδα, οι εκτός Ελλάδος στο τέλος του 2015 αντιπροσώπευαν το 82,4% των συνολικών πωλήσεών της σε αξία, από 76,5% που ήταν το 2014.