Την ώρα που οι επιχειρήσεις καλούνται να συνδράμουν στη μείωση της ανεργίας, παράλληλα «σηκώνουν» το βάρος φορολόγησης των εταιρικών κερδών που είναι κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερος από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», η έκτακτη εισφορά που μελετάται θα ανεβάσει για το 2015 τον συντελεστή των επιχειρήσεων στην 6η θέση παγκοσμίως, στην ίδια θέση με τη Ζάμπια και το Σουδάν.
Συντελεστής ίσος ή υψηλότερος του 29% στα κέρδη των επιχειρήσεων που θέλει να εφαρμόσει η Ελλάδα υιοθετείται πλέον μόνο από 36 χώρες σε ολόκληρο τον πλανήτη σε σύνολο 137 χωρών για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, ενώ στην Ευρώπη, μόνο τέσσερις χώρες φορολογούν τα κέρδη με συντελεστή υψηλότερο του 29%. Για το 2015 και για τις επιχειρήσεις που θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά η Ελλάδα θα εφαρμόσει πραγματικό συντελεστή της τάξεως του 35%. Αυτός θα μας χαρίσει μία από τις πρώτες θέσεις στον πλανήτη. Συντελεστή 35% ή και υψηλότερο για το 2015 έχουν η Αργεντινή (35%), το Σουδάν (35%), η Μάλτα (35%), η Ζάμπια (35%), οι ΗΠΑ (40%) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (55%).
Με την προωθούμενη αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, το υψηλόβαθμο στέλεχος καθίσταται ακόμη πιο «ακριβό», ενώ πλέον οι ανώτατοι συντελεστές συγκρίνονται μόνο με αυτούς που εφαρμόζονται στις «ακριβότερες» χώρες της Ευρώπης. Η Γαλλία, για παράδειγμα, εφαρμόζει ανώτατο συντελεστή 45% για τα εισοδήματα πάνω από 150.000 ευρώ. Η Γερμανία έχει συντελεστή 45% αλλά για το τμήμα εισοδήματος πάνω από 250.730 ευρώ, ενώ η Ιταλία εφαρμόζει ανώτατο συντελεστή 43% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 75.000 ευρώ. Η Ελλάδα θέλει να εφαρμόσει ανώτατο συντελεστή 48% (42% από την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και 6% για την εισφορά αλληλεγγύης) για τους έχοντες εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ (ή 50% για τους έχοντες εισόδημα άνω των 500.000 ευρώ).
Η Ελλάδα, αυξάνοντας τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων, ετοιμάζεται να πάει κόντρα όχι μόνο στο ευρωπαϊκό αλλά και στο... παγκόσμιο ρεύμα. Σε σύνολο 107 χωρών ανά την υφήλιο για τις οποίες υπάρχουν συγκριτικά στοιχεία φορολόγησης των επιχειρήσεων για την τελευταία 8ετία, μόλις οι 12 έχουν αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή των εταιρικών κερδών από το 2007 μέχρι σήμερα. Η Ελλάδα είναι μία από αυτές, καθώς το 2007, τα κέρδη των Α.Ε., ΕΠΕ και λοιπών νομικών προσώπων είχαν φορολογηθεί με 25% και σήμερα ο συντελεστής είναι στο 26% (χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ενδεχόμενη έκτακτη εισφορά).
Η βάση δεδομένων της KPMG παρακολουθεί τους φορολογικούς συντελεστές σε 137 χώρες ανά τον πλανήτη. Από αυτές, μόλις οι 36 υιοθετούν σήμερα συντελεστή άνω του 29%. Μεταξύ αυτών είναι η Ζάμπια, η Βενεζουέλα, η Ουγκάντα κ.ά.