Περίοδος με μεγάλη μεταβλητότητα είναι αυτή, που βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, με την πιθανότητα εξόδου από το ευρώ να είναι στο 15%, αλλά να χαρακτηρίζεται ως πυρηνική εναλλακτική με σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία. Αυτό υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ο Chief Investment Officer και ιδρυτής τηε Archbridge Capital, Hakan Kocayusufpasaoglou, μιλώντας στο news.gr.
Δίνει τις εκτιμήσεις του για την οικονομία της Ευρωζώνης, το δολάριο και την πολιτική, που θα ακολουθήσουν για τη χώρα μας οι Ευρωπαίοι εταίροι μας.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ :
"To πρόγραμμα Ντράγκι, που οδηγεί χαμηλότερα το ευρώ, και η πτώση του πετρελαίου θα βοηθήσουν την Ευρώπη φέτος. Περιμένουμε ότι η Ευρωζώνη, στο σύνολό της, θα εκπλήξει θετικά με άνοδο του ΑΕΠ της κοντά στο 2%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμούμε ότι η Γερμανία θα υπερθερμανθεί ως οικονομία, γιατί οι εξαγωγές αποτελούν το 50% του ΑΕΠ της και τα λειτουργικά περιθώρια των γερμανικών επιχειρήσεων αυξάνονται".
ΗΟΤ ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟ ΔΟΛΑΡΙΟ
"Μία από τις καυτές επενδυτικές προτάσεις φέτος είναι η ενίσχυση του δολαρίου, επειδή υπάρχει μια σημαντική διαφοροποίηση στις πολιτικές, ειδικά με την Ιαπωνία και την Ευρώπη. Η καθε μία από αυτές κόβει χρήμα, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Fed πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια. Η πρώτη αύξηση θα συμβεί τον Ιούνιο και ακόμα μία μέχρι το τέλος του έτους".
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
"Η Ελλάδα τώρα βρίσκεται σε μια περίοδο με μεγάλη μεταβλητότητα, πολύ απλά επειδή οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ακόμα και αν προκύψει μια θετική λύση - και δίνουμε 85% πιθανότητες για αυτό -, η Ε.Ε. πρέπει να κάνει ξεκάθαρο ότι κανείς άλλος δεν θα προσπαθήσει να διαπραγματευτεί το χρέος του και ο,τιδήποτε προσφερθεί στην Ελλάδα, δεν θα αποτελέσει κοινό κανόνα.
Τι ορίζετε ως θετική λύση ;
"Όλες αυτές οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιτρέπει μια επιμήκυνση του χρέους, που θα μειώσει το βάρος του χρέους, στην καθαρή παρούσα αξία του, και οι δημοσιονομικές απαιτήσεις του 3% (σημ. πρωτογενές πλεόνασμα) θα χαμηλώσουν στο 2,15% και όλες οι μεταρρυθμίσεις θα παραμείνουν πιθανότατα ως προϋπόθεση".
Θα εφαρμοστούν όμως ;
"Ναι. Πιστεύω ότι οι μεταρρυθμίσεις θα αποτελέσουν την αναγκαία συνθήκη για να συμβούν αυτά τα δύο, και έτσι, δε θα χρειαστούν νέες μεταρρυθμίσεις, αλλά θα συνεχιστούν οι παλιές, συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις".
ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ
"Το 2015 μπορεί να αποτελέσει χρονιά επενδυτικών ευκαιριών για την Ελλάδα, αφού πιστεύουμε ότι κατά 85% η Ελλάδα θα μείνει στην Ευρωζώνη, και ταυτόχρονα ότι η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει να γυρίζει, ανεξάρτητα από το αν επιβληθεί επιπρόσθετη λιτότητα ή όχι. Διότι το δημοσιονομικό πακέτο έχει ήδη πετύχει τους στόχους του. Συνεπώς, δεν πρόκειται να υπάρξει περαιτέρω σφίξιμο του ζωναριού. Ακόμα και αν η συμφωνία με την Ευρώπη δώσει οριακά ή και καθόλου οφέλη, θα είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα και η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να αναπτύσσεται ξανά.
Το μόνο πρόβλημα με τις επενδύσεις στην Ελλάδα είναι ότι αποτελούν μια διωνυμική εξίσωση (σημ: Δηλαδή, ένα και μόνο γεγονός θα έχει πολύ ισχυρές επιπτώσεις στην κοινωνία). Αν η πυρηνική εναλλακτική προκύψει και η Ελλάδα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ, τότε η πιθανότητα αυτής της βίαιης αλλαγής προς τη συρρίκνωση είναι πολύ μεγάλη. Γι΄αυτό και οι επενδυτές θα περιορίσουν σημαντικά την έκθεσή τους (στην ελληνική οικονομία)".