Nέο ελληνοκινεζικό mega deal στη σκιά της συμφωνίας OΛΠ και COSCO

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Ενός deal, μύρια έπονται. 

Και, στην περίπτωση αυτό του ΟΛΠ με την Cosco, που πριν από πέντε χρόνια κάποιοι ξόρκιζαν και απειλούσαν ότι θα το ακυρώσουν, τα οφέλη είναι πολλαπλά. 

Γιατί, μπορεί - με βάση την αρχική συμφωνία των δύο εταιρειών - ο Πειραιάς να έχει γίνει η πύλη εισόδου κινεζικών προϊόντων προς την Ευρώπη, τα εμπορεύματα, όμως, αυτά απαιτείται να είναι πιστοποιημένα. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε. (Ανώνυμη εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Εργαστηριακών δοκιμών, Πιστοποίησης και Ποιότητας) υπογράφει συμφωνητικό αποκλειστικής συνεργασίας με τον κινεζικό κολοσσό CQM (China Quality Mark Certification Group). Οι υπογραφές θα πέσουν μεθαύριο, Παρασκευή, στην Αθήνα, και η συμφωνία προβλέπει ότι : 

  • Ο Πειραιάς - και κατ΄επέκταση και η Ελλάδα - καθίστανται πύλη και πιστοποίησης προϊόντων και υπηρεσιών από την Κίνα προς τη γηραιά ήπειρο. 
  • Επιπλέον, πρόκειται για αμφίδρομη συμφωνία, δηλαδή η CQM θα πιστοποιεί αντίστοιχα - σε συνεργασία με την ΕΒΕΤΑΜ - προϊόντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τελικό προορισμό την Κίνα, με πιστοποιήσεις του κινεζικού κράτους, αντίστοιχες του CE (CCC).

Η συμφωνία αυτή καθιστά την ΕΒΕΤΑΜ αποκλειστικό φορέα παροχής των ευρωπαϊκών σημάτων πιστοποίησης στην Κίνα μέσω της CQM, αντικαθιστώντας  άλλους ευρωπαϊκούς κολοσσούς, όπως η TUV Austria, TUV Nord και Bureau Veritas.

Η ελληνική εταιρεία επιδιώκει να αποτελέσει το βραχίονα εξασφάλισης ποιότητας των ελληνικών προϊόντων, που εξάγονται ή κυκλοφορούν στην κινεζική αγορά, αλλά ταυτόχρονα και ο θεματοφύλακας των προϊόντων, που εισάγονται από την Κίνα και άλλες παραγωγούς χώρες.

Η συμφωνία αυτή αναμένεται να αυξήσει σημαντικά τον κύκλο εργασιών της κερδοφόρας ΕΒΕΤΑΜ.