To Δημόσιο κάνει διαγωνισμούς με αμοιβές κάτω από τις συμβάσεις

Διαγωνισμούς, στους οποίους οι όροι προβλέπουν αμοιβές εργαζομένων κάτω από τις συλλογικές συμβάσεις, προκηρύσσει το Δημόσιο.

Αυτό καταγγέλλει το Σωματείο για την ολοκληρωμένη διαχείριση εγκαταστάσεων (HFMA), με ανακοίνωσή του. Αφορμή, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελεί διαγωνισμός για τη διαχείριση χειμερινού τουριστικού θέρετρου.

Στο κείμενο, οι 22 επιχειρήσεις-μέλη, οι μεγαλύτερες στον κλάδο, δηλώνουν ότι "δεν είναι νοητή η διενέργεια διαγωνισμών και η σύναψη συμβάσεων, με βάση όρους, που παραβιάζουν κατάφωρα τα αναγνωρισμένα ελάχιστα (κατώτατα) όρια προστασίας των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα υπονομεύουν την προσπάθεια της Πολιτείας για την εξάλειψη της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής.

Ως σωματείο, το HFMA είναι υπέρμαχο του ελεύθερου ανταγωνισμού και πιστεύει ότι η Πολιτεία πρέπει να θέτει κανόνες που διασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό και την επιχειρηματικότητα και που λειτουργούν αποτρεπτικά σε οποιαδήποτε απόπειρα παράνομης συμπεριφοράς".

Προσθέτει ακόμα ότι "η διασφάλιση της ομαλής και νόμιμης λειτουργίας της αγοράς υπηρεσιών, που επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων και με τον έλεγχο των διακηρύξεων δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών τεχνικής συντήρησης, καθαρισμού και φύλαξης, αποτελεί βασική αρμοδιότητα του Σωματείου μας". 

Σε αυτό το πλαίσιο, καταρτίστηκε πίνακας με τα ελάχιστα νόμιμα ημερομίσθια - σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας - και το HFMA καλεί τις εταιρείες, που αναζητούν παρόχους Facility Management, όσο και τους ίδιους τους παρόχους, να ανατρέχουν σε αυτόν, σε περίπτωση, που θέλουν να επιβεβαιώσουν τη νομιμότητα των διαγωνισμών και των συμβάσεών τους.

Διαβάστε τον πίνακα στο συνημμένο αρχείο.