Το σχέδιο της Εθνικής για να ρίξει 5 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική αγορά, μέσω δανείων, περιέγραψε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Αλέξανδρος Τουρκολιάς.
Μιλώντας σε δείπνο πελατών, στην Καλαμάτα, ο κύριος Τουρκολιάς χαρακτήρισε το στόχο φιλόδοξο, αλλά εφικτό. "Στόχος, που εναρμονίζεται με τις διεθνείς εκτιμήσεις για ουσιαστική ανάπτυξη το 2015, έπειτα από 6 έτη επώδυνης ύφεσης. Η Ελλάδα χρειάζεται όχι απλώς επενδύσεις, χρειάζεται κύμα επενδύσεων και μάλιστα διάχυσή τους στην περιφέρεια.
...Επιζητώντας την άμεση επικοινωνία με το επιχειρείν, αλλά και με τους πελάτες της Τράπεζας, που υπερβαίνουν τα 6 εκατ., η Διοίκηση επισκέφθηκε σχεδόν όλη την επικράτεια και συναντήθηκε με τουλάχιστον 4.000 παράγοντες της οικονομικής ζωής: από το μικρό βιοτέχνη και τον ελεύθερο επαγγελματία μέχρι τον καθιερωμένο παραγωγό και μεγαλοεπιχειρηματία.
Από τον νέο με ιδέες και θέληση να ασχοληθεί με το επιχειρείν και από τον πρωτοεισερχόμενο στην παραγωγική διαδικασία, που αναζητά τον προσανατολισμό του, μέχρι τον καθιερωμένο που αναζητά διεξόδους.
Παράλληλα, είχαμε επιτόπιες επισκέψεις σε περισσότερες από 120 επιχειρήσεις, κυρίως περιφερειακές, όχι μόνο για να σχηματίσουμε ιδίαν αντίληψη για την πραγματική οικονομία, αλλά και για να ενθαρρύνουμε το παραγωγικό δυναμικό σε κινήσεις για την επόμενη μέρα".
Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής εκτίμησε ακόμα, στο ίδιο πλαίσιο, ότι "στο βαθμό, που δεν θα διαταραχθεί η υπάρχουσα μακροοικονομική δυναμική και η στάση της ΕΚΤ παραμείνει υποστηρικτική, είναι ζήτημα 2-3, το πολύ, τριμήνων, για να δούμε θετική μεταβολή των πιστώσεων και ανάκαμψη των καταθέσεων".
Ζανιάς : 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα έξι χρόνια
"Οι εκτιμήσεις, που γίνονται στην Εθνική Τράπεζα, δείχνουν πως τα επόμενα έξι χρόνια μπορούν να δημιουργηθούν στη χώρα 720 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, γκρεμίζοντας το ποσοστό της ανεργίας ακόμη και κάτω του 21% σε δύο χρόνια από τώρα, και κάτω του 12% σε 6 χρόνια από τώρα.
Οι θέσεις αυτές αναμένεται να είναι και πιο σίγουρες γιατί δεν θα στηρίζονται, όπως πριν την κρίση, σε ελλείμματα και δανεικά".
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνικής, Γιώργος Ζανιάς, και περιέγραψε τους τομείς και κλάδους, στους οποίους στηρίζονται οι δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας...
"Οι δυνατότητες αυτές δε στηρίζονται μόνο στα γνωστά συγκριτικά πλεονεκτήματα και στους παραδοσιακούς τομείς ανάπτυξης, που διαθέτει η χώρα, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, η βιομηχανία τροφίμων, η γεωργία, το εμπόριο, η διύλιση πετρελαίου.
Θα στηριχτεί, επίσης, και σε νέους δυναμικούς τομείς, όπως η χημική βιομηχανία και τα φαρμακευτικά προϊόντα, νέες τουριστικές υπηρεσίες μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας, μεταφορές και logistics, αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, υπηρεσίες υγείας, πληροφορική και χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, νέες δυνατότητες στον τομέα της ενέργειας".
Μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, ώστε να μην επανεμφανιστούν οι συνθήκες αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία...
"Η αντίφαση, που υπάρχει ανάμεσα στα οικονομικά στοιχεία και τις πραγματικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία από τη μια πλευρά, και την εικόνα της χώρας, που βλέπουμε κάθε βράδυ στις τηλεοράσεις, δείχνει πως η πορεία στο μέλλον δε γίνεται σε μονοπάτια χωρίς κινδύνους. Έχει τεράστια σημασία να μην επανακάμψουν οι συνθήκες αβεβαιότητας, που κατασπάραξαν κυριολεκτικά την οικονομία τα τελευταία χρόνια και ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την τεράστια ύφεση, που ενέσκηψε και οδήγησε σε απώλεια του ενός τετάρτου περίπου του ΑΕΠ".
Οι κύριοι Τουρκολιάς και Ζανιάς, συνοδευόμενοι από ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Εθνικής, επισκέπτονται σήμερα, το Νομό Μεσσηνίας, αύριο το Νομό Ηλείας και την Τετάρτη το Νομό Αχαΐας.
Κατά τις επισκέψεις αυτές, πέραν από συγκεντρώσεις, δείπνα με πελάτες στην Καλαμάτα, τον Πύργο και την Πάτρα, έχουν προγραμματιστεί και επισκέψεις σε παραγωγικές μονάδες της Μεσσηνίας, της Ηλείας και της Αχαΐας.
Σημειώνεται ότι, γενικότερα κατά τις επισκέψεις αυτές, η Διοίκηση της Εθνικής θα συναντηθεί με τουλάχιστον 4.000 παράγοντες της οικονομικής ζωής και θα έχει επιτόπιες επισκέψεις σε περισσότερες από 140 παραγωγικές μονάδες.