Hourican στο CNBC : “H Κύπρου στέκεται πάλι στα πόδια της”

"Η Τράπεζα Κύπρου στέκεται πάλι στα πόδια της". Με αυτή τη φράση, ο διευθύνων σύμβουλος του κυπριακού πιστωτικού ιδρύματος έδωσε στο CNBC την εικόνα της σημερινής κατάστασης. 

"Έχουμε μετακινήσει το θέμα από το "Θα επιβιώσει αυτή η τράπεζα ;", στο "Ποια είναι η αξία της ;", ανέφερε ο John Hourican, προσθέτοντας ότι "Και το κάνουμε αυτό βήμα – βήμα, κομμάτι - κομμάτι, επαναφέροντας τη ρευστότητα και κεφάλαια… Θεωρούμε ότι η ιστορία είναι συναρπαστική, με δεδομένο ότι θα βελτιωθούν τα μακροοικονομικά".

Ο Hourican – ο οποίος ήταν επικεφαλής της - δοκιμαζόμενης τότε - βρετανικής RBS, από το 2008 έως και το 2013 – δήλωσε ότι η κυπριακή οικονομία είναι "πιο ανθεκτική από ό,τι αναμενόταν.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση κάνει πολύ καλή δουλειά για να επαναφέρει τη χώρα πίσω σε μία συμβατή με το Μάαστριχτ θέση και στην πραγματικότητα υπάρχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2014. Υπάρχει η προσδοκία για μέτρια επιστροφή στην ανάπτυξη το επόμενο έτος, που θα την κάνει μία από τις πιο ταχείες ανακάμψεις στην Ευρωζώνη".

Ο Hurican ανέλαβε τα ηνία της Τράπεζας Κύπρου τον Οκτώβριο του 2013. Από τότε, σύμφωνα με το CNBC, η Τράπεζα Κύπρου έχει εμφανώς κάνει ριζική μεταστροφή, με σειρά μεγάλων επενδυτών στο κέντρο των δραστηριοτήτων της. Το νέο της διοικητικό συμβούλιο περιλαμβάνει τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Deutsche Bank, Josef Ackermann και τον δισεκατομμυριούχο επενδυτή Willbur Ross.

Αυτό το καλοκαίρι, η τράπεζα άντλησε 1 δισ. ευρώ μέσω της διάθεσης μετοχών, στα 0,24 ευρώ τη μετοχή, σε διεθνείς επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Ross. Οι καταθέτες, των οποίων οι καταθέσεις συνέβαλαν στη διάσωση της τράπεζας, επίσης έλαβαν μετοχές ως αποζημίωση για την απώλεια των αποταμιεύσεών τους.