Ποιοι θα αναλάβουν τα ηνία της εταιρείας και με ποιον τρόπο θα οδηγηθεί στην ιδιωτικοποίηση
Η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου Α.Ε. αναμένεται να αποτελέσει σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τη δεύτερη μεγάλη ιδιωτικοποίηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μετά τη Δ.Ε.Η. που ούτως ή άλλως έχει το πρόκριμα εξαιτίας των πολλαπλών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα υπάρξει στην Δ.ΕΠ.Α. αλλαγή στην κορυφή της πυραμίδας με την αντικατάσταση του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου Βελισσάριου Δότση.
Όλα κατατείνουν στο γεγονός ότι την ηγεσία της κρατικής εταιρείας ενέργειας θα καταλάβουν δύο πρόσωπα. Πρόεδρος αναμένεται να χριστεί ο κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, συνιδρυτής της Attica Ventures (του επενδυτικού ταμείου δηλαδή που έχει δημιουργήσει η Attica Bank για τις νέες καινοτόμες επιχειρήσεις), ενώ διευθύνων σύμβουλος θα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Ξιφαράς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου) που είναι κατά 100% θυγατρική εταιρεία του ομίλου της Δ.ΕΠ.Α.
Αν δεν αλλάξει κάτι, τα παραπάνω πρόσωπα θεωρούνται «κλειδωμένα» για τα συγκεκριμένα πόστα και τώρα στο γραφείο του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη έχουν γίνει αλλεπάλληλες συσκέψεις προκειμένου να βρεθεί το κατάλληλο μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Δ.ΕΠ.Α. που λειτουργεί στο πλαίσιο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ Α.Ε. (Ταμείου Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου).
Οι οριστικές αποφάσεις για το μέλλον της μέχρι και σήμερα κρατικής εταιρείας ενέργειας αναμένεται να παρθούν εντός του Σεπτεμβρίου σε συνεννόηση πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου και το πιθανότερο σενάριο που συζητείται είναι να ακολουθηθεί το μοντέλο holding (δημιουργίας εταιρείας συμμετοχών) που είχε προτείνει η Αμερικανική εταιρεία παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών McKinsey & Company στην προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. η οποία όμως το είχε απορρίψει.
Το σενάριο προβλέπει τη δημιουργία μιας εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα υπαχθούν τρεις θυγατρικές. Μια για τις εμπορικές δραστηριότητες, μια για τις υποδομές και μια για τα διεθνή υλοποιήσιμα έργα στα οποία συμμετέχει η Δ.ΕΠ.Α. Από τις δύο πρώτες θυγατρικές τα ποσοστά θα εκχωρηθούν σε ιδιώτες και η τρίτη θα παραμείνει στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συμμετοχών που θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο. Τόσο οι εμπορικές δραστηριότητες της επιχείρησης όσο και τα δίκτυα μελετάται να ιδιωτικοποιηθούν σε ποσοστό άνω του 50,1%.
Να θυμίσουμε ότι ο όμιλος της Δ.ΕΠ.Α. αποτελείται αυτή τη στιγμή από την 100% θυγατρική ΔΕΣΦΑ Α.Ε., την κατά 50% θυγατρική ΥΦΑ Ποσειδών (Υγροποιημένο Φυσικό Αέριο) και τις κατά 51% θυγατρικές Εταιρείες Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας