ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ
Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση των stress test από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την επιτυχή ολοκλήρωσή τους από τα ελληνικά συστημικά πιστωτικά ιδρύματα και οι Έλληνες τραπεζίτες σχεδιάζουν την επόμενη μέρα, λαμβάνοντας υπόψη τους τον πλέον κρίσιμο παράγοντα αυτή την περίοδο :
το πολιτικό ρίσκο.
ΑΝΗΣΥΧΟΙ ΟΙ ΞΕΝΟΙ
Τα τηλέφωνα πέφτουν βροχή από το εξωτερικό στα τραπεζικά επιτελεία. Μεγάλοι πελάτες, funds, υποψήφιοι επενδυτές τηλεφωνούν και ρωτούν τα στελέχη τι συμβαίνει με το πολιτικό κλίμα στην Ελλάδα, αν ισχύουν όλα όσα ακούνε και μαθαίνουν, πόσο ρευστή είναι η κατάσταση.
"Ψάχνουν να δουν τι θα κάνουν και αν πρέπει να ανατρέψουν το σχεδιασμό τους για να βάλουν τα χρήματά τους στη χώρα μας", λέει στο news.gr στέλεχος μίας εκ των τεσσάρων τραπεζών.
Συνεπώς, η ανησυχία στους Έλληνες τραπεζίτες έχει δύο πηγές :
Tόσο από το άγχος, που τους μεταφέρουν οι ξένοι, όσο και από τα όσα οι ίδιοι καταγράφουν όλη αυτή την περίοδο. Η προοπτική της διαδικασίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και το θολό τοπίο για το αν θα βρεθούν οι 180 βουλευτές ή η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, οδηγούν τόσο την κυβέρνηση, όσο και την αξιωματική αντιπολίτευση σε βεβιασμένες κινήσεις, που κάθε άλλο παρά καλό κάνουν στην αγορά.
Ποιες είναι αυτές ;
ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ
Στο θέμα αυτό, οι τράπεζες έχουν από τις αρχές του μήνα εκφράσει τις αντιρρήσεις τους - μέσω διαρροών - στην κυβέρνηση για συγκεκριμένα σημεία σε ό,τι αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια (επρόκειτο να στείλουν και σχετική επιστολή στο οικονομικό επιτελείο).
Επιπλέον, η προαναγγελία των σκέψεων του Νίκου Δένδια, αποχωρώντας από το Ανάπτυξης, για τη ρύθμιση των στεγαστικών δανείων, έριξε ακόμα περισσότερο λάδι στη φωτιά, με τραπεζικά στελέχη να μιλάνε για πυροτέχνημα και για ανέφικτο μέτρο, όπως είχε μεταδώσει το news.gr.
Διαβάστε ακόμα : Τράπεζες - Πυροτέχνημα η ρύθμιση για τα στεγαστικά
Οι αντιρρήσεις αυτές εκφράστηκαν και από επίσημα χείλη, τόσο από τον πρόεδρο της Alpha Bank, Βασίλη Ράπανο ("Οι κυβερνήσεις πρέπει να σταματήσουν να ψηφίζουν νόμους που ευνοούν τους κακοπληρωτές"), όσο και από τη διοίκηση της Εθνικής ("Η ρύθμιση ενθάρρυνε τη στάση πληρωμών").
ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ
Το συγκεκριμένο ζήτημα έχει εγερθεί μετά από τις ανακοινώσεις των προθέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι - σε περίπτωση που αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας - θα προχωρήσει ουσιαστικά σε κρατικοποίηση των τραπεζών.
Αυτό επιταχύνει τις εξελίξεις και την υλοποίηση των σχεδιασμών των τραπεζικών επιτελείων για ταχύτατη μείωση της παρουσίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στο μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, και ιδιωτικοποίησή τους. Αυτό θα γίνει με διαφορετικές κινήσεις από κάθε τράπεζα.
Διαβάστε ακόμα : Οι αυξήσεις κεφαλαίου, ασπίδα στο πολιτικό ρίσκο
ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑ - ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Εκτός όλων αυτών, κορυφαία τραπεζικά στελέχη δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το ενδεχόμενο οι πρόωρες και - ακόμα χειρότερα - οι αλλεπάλληλες εκλογικές διαδικασίες να παγώσουν την αγορά - μέσω της αναβολής εφαρμογής επιχειρηματικών πλάνων - και να οδηγήσουν υποσυνείδητα - ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος - στα φαινόμενα του καλοκαιριού του 2012, με τη μείωση των καταθέσεων στο μεσοδιάστημα των δύο προσφυγών στις κάλπες.