Τουρκολιάς : Πλεόνασμα κεφαλαίων και χωρίς τον αναβαλλόμενο

Μετά την Alpha και τη Eurobank, και η Εθνική Τράπεζα ενέκρινε - μέσω της γενικής της συνέλευσης - την ένταξη στο πλαίσιο των διατάξεων για τον αναβαλλόμενο φόρο, αλλά η διοίκησή της δηλώνει ότι μπορεί και χωρίς αυτόν. 

"Η τράπεζα διαθέτει πλεόνασμα κεφαλαίων, ακόμα και με το ακραίο σενάριο των stress tests, χωρίς μάλιστα το όφελος από τον αναβαλλόμενο φόρο, ενώ καταγράφει οργανική κερδοφορία για 8ο συνεχόμενο τρίμηνο", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Όπως είπε, η Εθνική δεν θα χρειαστεί να αξιοποιήσει την ευχέρεια του υπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου.

Σύμφωνα με τον κύριο Τουρκολιά, η κεφαλαιακή θέση και η κερδοφορία που καταγράφει η Εθνική τράπεζα είναι αποτέλεσμα συνετής και σωστής διαχείρισης. "Οφείλω στο μέτοχο της τράπεζας, αλλά και στον εργαζόμενο. Ελπίζω να μπορέσω…", τόνισε, απευθυνόμενος προς τους μετόχους. 

Πρόσθεσε ακόμα πως, όταν παρέλαβε τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, εν μέσω κρίσης, είχε αρνητικά κεφάλαια 4,6 δισ. ευρώ και σήμερα διαθέτει κεφάλαια 9,5 δισ. ευρώ, χωρίς τις προνομιούχες.

Ο πρόεδρος της τράπεζας, Γιώργος Ζανιάς, επισήμανε το πλεόνασμα κεφαλαίων, που διαθέτει η τράπεζα, και τόνισε ότι η χώρα περνά σε ανάπτυξη. Ωστόσο, είπε πως πρέπει να συνεχιστούν με ένταση οι μεταρρυθμίσεις καθώς είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η σταθερή πορεία της οικονομίας.