Στα 525 εκατομμύρια το deal της S&B με το γαλλικό κολοσσό Imerys

Στα 525 εκατομμύρια ευρώ φτάνει το deal για την απορρόφηση της S&B από το γαλλικό κολοσσό Imerys.

Η οικογένεια Κυριακόπουλου θα εισπράξει 311 εκατ. ευρώ σε μετρητά, και 214 εκατομμύρια σε μετοχές της γαλλικής εταιρίας, μετά από αύξηση κεφαλαίου, κατέχοντας έτσι το 4,4% της Imerys (σήμερα έχει το 61% της S&B) και αποκτώντας δικαίωμα συμμετοχής στο διοικητικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με το Reuters, η ελληνική πλευρά έχει δώσει τα χέρια με το βασικό μέτοχο της Imerys, το βελγικό όμιλο GBL, ενώ η συναλλαγή αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015.

Ο Οδυσσέας Κυριακόπουλος διαβεβαίωσε ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας. Μιλώντας στην Καθημερινή, είπε ότι "Οι συζητήσεις με τον γαλλικό όμιλο διήρκεσαν 6 μήνες, αφού στόχος της διοίκησης είναι να διασφαλίσει τη μελλοντική πορεία της S&Β και να συνεχίσει την αναπτυξιακή της πορεία. Θα πρέπει να τονίσω ότι οι δραστηριότητες στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της εταιρείας. H απορρόφηση αφορά στον όμιλο, εκτός από τους βωξίτες".

Οπως υπογράμμισε, ο γαλλικός όμιλος έχει ισχυρή βάση ρευστότητας, αφού το επιτόκιο δανεισμού του σε εταιρικά ομόλογα δεν ξεπερνά το 3,1%, σε αντίθεση με το 9% του εταιρικού ομολόγου της S&B.

O πρόεδρος και CEO της Imerys, Giles Michel, δήλωσε ότι η συμφωνία αποτελεί ορόσημο για την στρατηγική ανάπτυξη της εταιρίας."Υποδεχόμαστε την ομάδα της S&B, η οποία μοιράζεται ίδια αξία και κουλτούρα και θα μας επιτρέψει να ενισχύσουμε την παρουσίας μας στον κλάδο των μετάλλων. Η δυναμική της εταιρίας προς την καινοτομία και η επιτάχυνση της διεθνούς ανάπτυξης θα αποτελέσουν τους κύριους καταλύτες και θα προσδώσουν αξία στους μετόχους".

Η Imerys είναι από τους κολοσσούς στα μέταλλα παγκοσμίως, με παρουσία σε 50 χώρες και 16.000 εργαζομένους.