Μιλώντας στην εφημερίδα ο κ. Στουρνάρας αναφέρει: «Τα αποτελέσματα του πανευρωπαϊκού τεστ αντοχής των τραπεζών είναι πολύ καλύτερα των αναμενόμενων. Παρά τα τραύματα που έχει προκαλέσει η κρίση, οι ελληνικές τράπεζες, άλλες λιγότερο άλλες περισσότερο, έμειναν όρθιες και ολοκλήρωσαν με επιτυχία και τη δύσκολη αυτή δοκιμασία». Σημειώνεται ότι πρόκειται για το τρίτο stress test που δοκιμάζει τις αντοχές των ελληνικών τραπεζών την τελευταία τριετία. «Από εδώ και πέρα», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας, «οι τράπεζες μπορούν να ατενίζουν με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον και να επικεντρωθούν στην υλοποίηση των επιχειρησιακών τους σχεδίων και την υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας. Ομως τα καλά αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων επ’ ουδενί δεν πρέπει να οδηγήσουν σε εφησυχασμό, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων και την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Διότι αν δεν αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η μεγάλη πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τότε αυτά θα συνεχίσουν να δημιουργούν κεφαλαιακές ανάγκες στο μέλλον».
Στην ΤτΕ επικρατεί διάχυτη ικανοποίηση όχι μόνο για το αποτέλεσμα αλλά για το γεγονός ότι τελικά η ΕΚΤ αποδέχθηκε την ελληνική επιχειρηματολογία για την ανάγκη η αξιολόγηση των κεφαλαιακών αναγκών των εγχώριων τραπεζών να γίνει με βάση το δυναμικό και όχι το στατικό μοντέλο. Σημειώνεται ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες κρίθηκαν με βάση το στατικό μοντέλο, δηλαδή την εικόνα των ισολογισμών όπως είχε διαμορφωθεί στις 31.12.2013, συνεκτιμώντας τυχόν αυξήσεις κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν το 2014. Το δυναμικό μοντέλο ενσωματώνει μεταγενέστερες εξελίξεις (τα σχέδια αναδιάρθρωσης, τα πιο πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα κ.ά.), οι οποίες αλλάζουν σημαντικά τα δεδομένα, ειδικά στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών.
Αρχικά η ΕΚΤ ήταν επιφυλακτική για κάθε είδους εξαίρεση. «Ο,τι ισχύει, ισχύει για όλες τις χώρες και όλες τις τράπεζες» ήταν το μότο που επαναλάμβαναν μονότονα για μήνες οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Απαιτήθηκαν πολλές συναντήσεις, πολλές συζητήσεις και διαβουλεύσεις μέχρι η ΤτΕ να πετύχει τη μεγάλη αυτή αλλαγή. Οπως αναφέρουν στην «Κ» στελέχη της ΤτΕ για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό προηγήθηκε οργανωμένη ομαδική δουλειά σε όλα τα επίπεδα: από τις τεχνικές επιτροπές που διαβουλεύονταν για το θέμα μέχρι σε ανώτατο επίπεδο.
Η καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος αποτελεί πρώτη προτεραιότητα του διοικητή κ. Γ. Στουρνάρα. Στο πλαίσιο αυτό καθιέρωσε μια μεγάλη σύσκεψη, που πραγματοποιείται κάθε Τρίτη, με τη συμμετοχή όλων των διευθυντών της κεντρικής τράπεζας. Ετσι όλοι ενημερώνονται για όλες τις σημαντικές τρέχουσες εξελίξεις και έχουν συνολική εικόνα για τις εργασίες και τις προτεραιότητες της ΤτΕ. Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας επιδιώκει να ενισχύσει την εξωστρέφεια των στελεχών ώστε να αποκτήσουν πέραν της εποπτικής διάστασης και βαθιά γνώση των επιχειρηματικών συνθηκών με τις οποίες λειτουργούν οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες. Τελικός στόχος είναι η ΤτΕ να λειτουργεί περισσότερο προληπτικά, προλαβαίνοντας τα προβλήματα εν τη γενέσει τους, και όχι να σπεύδει εκ των υστέρων να «σβήνει φωτιές». Στο πλαίσιο αυτό θα ενισχυθούν και με νέα στελέχη οι κρίσιμοι τομείς της Εποπτείας, των Επιθεωρήσεων και των Επιτόπιων Ελέγχων.