Του Νεκτάριου Β. Νώτη
Με απόλυτη επιτυχία και όπως άλλωστε αναμενόταν έληξε η δοκιμασία των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η διαδικασία των επίσημων ανακοινώσεων, λίγο έλειψε να εξελιχθεί σε θρίλερ μετά από τις πρώτες πληροφορίες που έσπευσαν να μεταδώσουν μεγάλα πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Dow Jones και το Bloomberg και σύμφωνα με τις οποίες, τρεις στις τέσσερις τράπεζες δεν περνούσαν τα stress tests.
Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από τη βιαστική ανάγνωση των αποτελεσμάτων, καθώς οι συντάκτες των συγκεκριμένων ειδήσεων ανέφεραν τα αποτελέσματα των στατικών σεναρίων και όχι των δυναμικών.
Δηλαδή, τα στοιχεία που αφορούν την κατάσταση των τραπεζών μέχρι το τέλος του 2013, και όχι αυτά που λαμβάνουν υπόψη τους τις κινήσεις που έχουν κάνει οι ελληνικές τράπεζες μέσα στη φετινή χρονιά με αυξήσεις κεφαλαίου, και σχέδια αναδιάρθρωσης. Μετά λοιπόν από αυτά, προκύπτουν σχεδόν μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Αναλυτικότερα η ΕΚΤ αναφέρει ότι η συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι "πρακτικά μηδενικές". Προσθέτει μάλιστα ότι "δεν υπάρχουν ουσιαστικά ή είναι αμελητέες" για την Εθνική τη Eurobank και την Πειραιώς, ενώ η ALPHA BANK δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.
Να σημειωθεί πάντως ότι τα στατικά στοιχεία του 2013 -χωρίς τα σχέδια αναδιάρθρωσης και της αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου - δείχνουν κεφαλαιακές ανάγκες, συνολικά για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, 8,7 δισ. ευρώ. Εαν δει κανείς την αναλυτική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας, όπου δέχεται να συνυπολογιστούν τα μέτρα που έχουν πάρει τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, για τη Eurobank οι ανάγκες είναι μόλις 17,55 εκατομμύρια ευρώ και 273 εκατομμύρια για την Εθνική - κάτι που αναμένεται να καλύψει η τράπεζα με την πώληση έως και 40% των μετοχών της Finansbank - αν συμπεριλάβουμε και τις αυξήσεις που έχουν ήδη γίνει. Να σημειωθεί ότι τα συγκεκριμένα αποτελέσματα δεν περιλαμβάνουν τα οφέλη από τον αναβαλλόμενο φόρο. Σε ό,τι αφορά αυτό το μέτρο περιμένουμε τις γενικές συνελεύσεις των τραπεζών για να κάνουν δεκτή αυτή τη μέθοδο.