Μηταράκης : 9 ΣΔΙΤ το πρώτο εξάμηνο του ’15, 650 εκατ. ευρώ

Καταλύτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαρακτήρισε τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, μιλώντας σε συνέδριο. Ο κ. Μηταράκης παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης για έργα μέσω ΣΔΙΤ, προαναγγέλλοντας την υπογραφή έννεα τέτοιων συμβάσεων το πρώτο εξάμηνο του 2015, συνολικού ύψους 650 εκατ΄ευρώ.

Όπως είπε, τα ελληνικά "είναι τα μόνα έργα ΣΔΙΤ στην Ευρώπη, όπου η χρηματοδοτική συμμετοχή του δημοσίου γίνεται μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων των Διαρθρωτικών Ταμείων, όπως το πρόγραμμα Jessica. Επίσης, για πρώτη φορά συμμετέχει σε έργα ΣΔΙΤ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και αυτό είναι μια σημαντική επιτυχία.
Μία ακόμα καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, είναι ότι το δημόσιο δεν προπληρώνει το μερίδιό του στο έργο, αλλά η αποπληρωμή γίνεται με την παραλαβή και στη βάση ενός λεπτομερούς μηχανισμού αξιολόγησης της ποιότητας. Σε περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στη παράδοση του έργου, ο ανάδοχος επιβαρύνεται με αρκετά υψηλό πρόστιμο για κάθε ημέρα καθυστέρησης".

Ανέφερε τα πέντε πρόσφατα ΣΔΙΤ, για την κατασκευή 14 σχολικών μονάδων σε 7 δήμους της Αττικής, των 7 σταθμών της Πυροσβεστικής, για την υλοποίηση των xray - scanners στα τελωνεία, για την τηλεματική στις αστικές συγκοινωνίες και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων. "Ξεκινήσαμε 13 έργα ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων σε όλη την επικράτεια, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, που αφορούν στο 70% του ελληνικού πληθυσμού. Οι πρώτες περιοχές που έχουμε ανάδοχο είναι η Ήπειρος, η Πελοπόννησος, η Δυτική Μακεδονία, οι Σέρρες και η Ηλεία και σύντομα θα έχουμε και στην Αλεξανδρούπολη".

Ήδη, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2014 υπογράφηκαν 3 συμβάσεις, αξίας 130 εκ ευρώ, τα πρώτα έργα ΣΔΙΤ μετά το 2009 και το ξεκίνημα της κρίσης. "Τα τρία αυτά έργα φέρνουν τη χώρα μας 4η στη γενική κατάταξη πανευρωπαϊκά, στην υλοποίηση έργων ΣΔΙΤ, και 4η με όρους αξίας συμβάσεων ΣΔΙΤ, ως προς το ΑΕΠ", είπε ο κύριος Μηταράκης.