Ένεση ρευστότητας στον τουρισμό σχεδιάζει η Eurobank για την επόμενη χρονιά. Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, στο συνέδριο του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι νέες χρηματοδοτήσεις για τον κλάδο θα φτάσουν από την τράπεζα τα 100 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κύριος Μεγάλου μίλησε για το στόχο δημιουργίας ενός stop shop για τη χρηματοδότηση και τη συμβουλευτική τουριστικών επιχειρήσεων.
"Μέσω αυτού του τομέα, η τράπεζα καθίσταται όχι μόνο αρωγός της υγιούς ξενοδοχειακής δραστηριότητας, αλλά και συνδιαμορφωτής εξελίξεων. Από τις αρχές του 2014 μέχρι σήμερα, έχουν εγκριθεί από την τράπεζα 65 εκατ. ευρώ νέων χρηματοδοτήσεων και μέχρι το τέλος του 2014, το μέγεθος αυτό προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 90 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν εκταμιευθεί περί τα 45 εκατ. ευρώ στην αγορά, χρηματοδοτώντας νέα έργα και συνεχίζουμε την προσπάθεια για αναδιάταξη του τουριστικού χάρτη της χώρας μας σε υγιείς βάσεις. Ευελπιστούμε ότι το 2015, οι νέες χρηματοδοτήσεις για τον τουρισμό θα κυμανθούν στα πέριξ των 100 εκατ. ευρώ".
Όπως τόνισε, η Eurobank είναι η πρώτη από τις ελληνικές τράπεζες, η οποία τοποθέτησε πρόσφατα management διεθνούς κύρους σε ελληνική ξενοδοχειακή επιχείρηση, καθιστώντας τη βιώσιμη, ενώ έχει βοηθήσει στην είσοδο στρατηγικών επενδυτών σε πέντε μονάδες, έχοντας την απόλυτη συμφωνία των ιδιοκτητών τους.
Ο επικεφαλής της τράπεζας έδωσε και τους άξονες, γύρω από τους οποίους κινείται η στρατηγική της για τον κλάδο :
- Αναδιοργάνωση των αναστρέψιμων προβληματικών σχέσεων με κεφαλαιακές αναδιαρθρώσεις, όπου χρειάζεται, σε συνδυασμό με την είσοδο στρατηγικών επενδυτών
- Επιλεκτική χρηματοδότηση νέων projects σε υφιστάμενα ή νέα resorts
- Συνεχής, υψηλής ποιότητας εξυπηρέτηση για τους πελάτες
Το 80% του τουριστικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, αφορά - σύμφωνα με τον κύριο Μεγάλου - τους 30 μεγαλύτερους ελληνικούς ξενοδοχειακούς ομίλους με 160 ξενοδοχεία και 45.000 δωμάτια, κυρίως στους δημοφιλέστερους προορισμούς ανά την Ελλάδα. "Πρόκειται για υψηλής ποιότητας πάγια, με ένα 80% να αφορά ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων και τη συντριπτική πλειονότητα να αφορά μονάδες που έχουν κατασκευασθεί την τελευταία δεκαετία".