Τα ζημιογόνα ΝΟΜΕ με τα οποία πουλά ρεύμα σε ανταγωνιστές της σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής
Στις ευθύνες της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση που έχει περιέλθει η ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι έδωσε τη συναίνεσή της να χάσει η ΔΕΗ τους μισούς της πελάτες, δίχως ανταλλάγματα, αφού πρώτα απέρριψε το σχέδιο για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ», αναφέρθηκε ρεπορτάζ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του τ/σ ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, προκαλεί αίσθηση και η αποκάλυψη, ότι 60.000 πελάτες της ΔΕΗ αν και έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς τους, δεν το κάνουν, με αποτέλεσμα μόνο αυτοί να οφείλουν συνολικά 800 εκατ. ευρώ. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, ανέφερε ότι «διόρισε ορκωτό λογιστή, η οποία είναι μία μεγάλη εταιρεία, η Ernst & Young, η οποία επί ΣΥΡΙΖΑ βγήκε και είπε, ότι η ΔΕΗ είναι στα όρια βιωσιμότητας και ότι θα αντιμετωπίσει πρόβλημα βιωσιμότητας το αμέσως επόμενο διάστημα. Μας είπε με άλλα λόγια, ότι είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας».
Στον τ/σ ΣΚΑΪ μίλησε για το θέμα και ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος είπε, ότι «προτεραιότητά μας είναι να πληρώσουν αυτοί, που μπορούν. Θα εισπράξουμε από αυτούς, που χρωστούν και μπορούν να πληρώσουν». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ενώ η νέα ηγεσία του ΥΠΕΝ περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση στη ΔΕΗ, η απερχόμενη διοίκηση και τα συνδικάτα εργαζομένων της επιχείρησης παρουσιάζουν μία άλλη εκδοχή.
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, Γιώργος Αδαμίδης, υποστήριξε, ότι «δεν είναι το θέμα, ότι δεν υπάρχουν χρήματα να αγοραστούν κολώνες. Υπάρχουν σοβαρές διαδικασίες, γιατί οι προμηθευτές αυτών των κολωνών δεν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους και δεν τις παραλάβαμε». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ πάντως, η κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ένα δείγμα των προθέσεών της, για τις κινήσεις που προτίθεται να κάνει για τη διάσωση της ΔΕΗ, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή.
Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη του στον ρ/σ ΣΚΑΪ 100,4 είχε αναφέρει, ότι «τα ΝΟΜΕ είναι κάποιες δημοπρασίες ηλεκτρικού ρεύματος. Η ΔΕΗ παράγει ρεύμα και το πουλά σε ανταγωνιστές της, σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής. Στα περιβόητα συμφέροντα, που υποτίθεται ότι πολεμούσε ο ΣΥΡΙΖΑ».
Πότε ξεκίνησε το μέτρο των ΝΟΜΕ
Σημειώνεται, ότι το μέτρο των δημοπρασιών ΝΟΜΕ ξεκίνησε το 2016 με στόχο το άνοιγμα της λιανικής αγοράς. Το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το ίδιο το μέτρο, όσο η μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησής του, η οποία οδηγεί τη ΔΕΗ στο να μην καλύπτει ούτε καν τα μεταβλητά της κόστη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι η ζημιά της ΔΕΗ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ για το 2018 ήταν πάνω από 223 εκατ. ευρώ.
Η παραπάνω μεθοδολογία υπολογισμού της τιμής εκκίνησης των ΝΟΜΕ δεν ήταν όμως λάθος ή παράβλεψη, αλλά εσκεμμένη πράξη για να καλυφθούν οι ποινικές ευθύνες από άλλες ζημιογόνες πράξεις της ΔΕΗ υπό την προηγούμενη κυβέρνηση. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η πιο σκανδαλώδης από τις ζημιογόνες αυτές πράξεις ήταν η σύναψη το 2016 της νέας σύμβασης προμήθειας ρεύματος με την Αλουμίνιον της Ελλάδος για την περίοδο 2016 έως 2020, σε τιμές κάτω του κόστους.
Για να καλυφθεί λοιπόν το γεγονός της πώλησης ρεύματος στην Αλουμίνιον σε τιμές κάτω του κόστους και για να αποφευχθούν ποινικές ευθύνες αλλά και τυχόν παρεμβάσεις από την ΕΕ για παράνομες κρατικές ενισχύσεις, παρουσιάστηκε αυτή η στρεβλή μεθοδολογία υπολογισμού του μεταβλητού κόστους της ΔΕΗ (για να δικαιολογηθεί δηλαδή ότι δήθεν δεν πουλάει στην Αλουμίνιον κάτω του κόστους), την οποία όμως η ΔΕΗ βρήκε εν συνεχεία μπροστά της. Έτσι η ζημιά της δεν ήταν μόνο τα 160 εκατομμύρια ευρώ της σύμβασης με την Αλουμίνιον για την περίοδο 2016-2020 αλλά και πολλές άλλες εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ.