Με ιδιωτικούς πόρους εκτιμά ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch, ότι θα καλυφθούν τα κεφαλαιακά ελλείμματα των ελληνικών τραπεζών. Όπως άλλωστε συνέβη στο πρώτο εξάμηνο του 2014, μετά τις ασκήσεις αντοχής που έκανε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Αυτό αποτελεί το βασικό σενάριο του οίκου, ενώ κρας τεστ για τον αν θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες επιπλέον κεφάλαια θα αποτελέσουν τα stress tests των τραπεζών
Αν δεν ενσωματωθούν πλήρως τα δυνητικά οφέλη από τα συνεχιζόμενα μέτρα αναδιάρθρωσης τότε οι τράπεζες μπορεί να χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Ο Fitch σημειώνει ότι δεν προβλέπει καμία αλλαγή του αξιόχρεου B- των τραπεζών, το οποίο είναι ήδη πολύ χαμηλό, αλλά προσθέτει ότι "εάν προκύψουν κάποια πολύ σημαντικά κεφαλαιακά ελλείμματα από την αξιολόγηση της ποιότητας του ενεργητικού τους, τα οποία θα πιστεύουμε ότι δεν μπορούν να καλυφθούν βραχυπρόθεσμα με μέτρα αναδιάρθρωσης, τότε πιθανόν να υπάρξουν αρνητικές αλλαγές όσον αφορά την πιστοληπτική αξιολόγησή τους".
Η αντιμετώπιση των προβλημάτων του παρελθόντος παραμένει η βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει ο οίκος, προσθέτοντας ότι έχουν βελτιωθεί οι μονάδες που έχουν συστήσει εσωτερικά οι τράπεζες για την ανάκτηση (δανείων), κάτι που εξηγεί εν μέρει εξηγεί τη δημιουργία λιγότερων νέων προβληματικών δανείων στο πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ο Fitch επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να επιβαρύνονται από μεγάλα χαρτοφυλάκια προβληματικών δανείων, παρά την κεφαλαιακή ενίσχυσή τους και την πρόοδο που σημείωσαν με τα σχέδια συγχωνεύσεων και αναδιάρθρωσής τους.
"Τα μεγάλα ποσά προβληματικών δανείων που δεν καλύπτονται από προβλέψεις καθιστούν τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ευάλωτες στις εξελίξεις σε μία οικονομία που βελτιώνεται, αλλά είναι ακόμη πολύ αδύναμη", αναφέρει η ανακοίνωση.
"Η εξασθένηση των πιστώσεων είναι πιθανόν να συνεχισθεί, αλλά βραδύτερα καθώς η οικονομία έχει πιάσει πάτο και αναμένεται να ανακάμψει με βραδύ ρυθμό. Προβλέπουμε ρυθμό ανάπτυξης 0,5% το 2014 και 2,5% το 2015", σημειώνει ο οίκος.