Συζητήσεις για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης με τη διοίκηση του ΟΤΕ ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.
Έπειτα από τρία χρόνια εργασιακής ειρήνης, που εξασφάλισε η υπογραφή της σύμβασης το φθινόπωρο του 2011, διοίκηση και εργαζόμενοι του ΟΤΕ ξεκινούν την συζήτηση προκειμένου να καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.
Οι προτάσεις του σωματείου περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
-διασφάλιση των θέσεων εργασίας.
-επαναφορά των μισθών στο σημείο που βρίσκονταν το 2011, πριν υπογραφεί η ΕΣΣΕ με την οποία οι μισθοί των εργαζομένων του ΟΤΕ υπέστησαν μεσοσταθμικές περικοπές 11% στην τριετία. Η επαναφορά από την 1η Ιανουαρίου του 2015 των μισθών στα επίπεδα που βρίσκονταν το 2011, αποτελεί πρόβλεψη της τρέχουσας σύμβασης.
-απόδοση των κλιμακίων, που είχαν «παγώσει» με τις προβλέψεις τις προηγούμενης σύμβασης.
-ένταξη στον ΟΤΕ των περίπου 2.000 εργαζομένων που σήμερα ανήκουν στην OTEplus.
-διατήρηση της 35ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης.
Ωστόσο από την πλευρά της διοίκησης το κόστος των προτάσεων αυτών κρίνεται μάλλον υψηλό. Η επαναφορά των μισθών στα επίπεδα του 2011 υπολογίζεται ότι έχει κόστος περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, ενώ κατά 15 περίπου εκατομμύρια το χρόνο υπολογίζεται θα μπορούσε να αυξήσει το κόστος προσωπικού η τυχόν ένταξη στον ΟΤΕ του προσωπικού της ΟΤΕplus.
Το σημείο εκείνο το οποίο θα αποτελέσει κόκκινη γραμμή για τους εργαζομένους είναι η διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το σωματείο γνωρίζει ότι η ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων τους είναι εξαιρετικά δύσκολη στην παρούσα συγκυρία. Ωστόσο οι απολύσεις αποτελούν casus beli για τους εργαζομένους.