ΕΛΓΕΚΑ : Βγαίνει από μνημόνιο, μπαίνει στην ανάπτυξη

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

‎Μετά από μια περίοδο... μνημονίου, στην οποία είχε μπει η ΕΛΓΕΚΑ, η εισηγμένη προσπαθεί να σταθεί γερά στα πόδια της και να μπει σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Η ανάληψη της διοίκησης από το Λεωνίδα Θεοκλητο, πριν από έξι μήνες, είχε ως αποτέλεσμα ‎το νοικοκύρεμα των οικονομικών της εταιρείας και τον προσανατολισμό της σε καθαρά κερδοφόρες δραστηριότητες.

Η πρώτη και σημαντική αλλαγή ήταν η απόσυρση της ΕΛΓΕΚΑ από τα φάρμακα και το χονδρεμποριο, από όπου και έχανε χρήματα.

"O,τι ήταν να γίνει από περικοπές κόστους, έχει γίνει, μέσω της μείωσης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων. Το ζητούμενο τώρα είναι η αναπτυξη‎", δηλώνει στο news.gr ο κύριος Θεόκλητος, προσθέτοντας ότι τα χρήματά που χάθηκαν πρέπει να ανακτηθουν.

Ήδη, τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι η ΕΛΓΕΚΑ θα κλείσει τη χρονιά με κέρδη κοντά στα 11 εκατομμύρια ευρώ (EBITDA), σε σχέση με το μηδέν του 2013, με τον τζίρο του ομίλου στα 300 εκατομμύρια ευρώ.

ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ

Η διακίνηση προϊόντων είναι το δυνατό χαρτί της εταιρείας, καθώς εκεί είναι η ηγέτιδα δύναμη της αγοράς, με διπλάσιο τζίρο από το δεύτερο.

Πέραν αυτού, στον όμιλο ανήκει και η Βιοτρος από τη Δράμα, η οποία παρασκευαζει βιολογικά τυριά για vegans. Μάλιστα, έχει πολύ δυνατή εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς από το τζίρο των 20 εκατομμυρίων, που κάνει, το 70% είναι εξαγωγές (δηλ. περί τα 14 εκατομμύρια).

Συνεργάζεται με την Cosco, λειτουργωντας ως υπεργολάβος στις φορτοεκφορτωσεις πλοίων, με προσωπικό 800 ατομα.

Στην Κύπρο, ήδη έχει παρουσία στο κομμάτι της διακίνησης προϊόντων, μέσω
του joint venture, που έχει κάνει με τον όμιλο Παπαελληνα, και όπου συμμετέχει με ποσοστό 60%. Ηδη, έχουν αναλάβει την Coca-Cola.

Τέλος, στη Ρουμανία, λειτουργεί η θυγατρική ΕΛΓΕΚΑ-Φερφελης, πάλι στο κομμάτι της διανομής, με τζίρο 70 εκατ.‎ ευρώ.

Στόχος πλέον είναι η περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας της εταιρείας στην ελληνική αγορά, καθώς και η επέκταση στο εξωτερικό. Για να γίνει, όμως, αυτό, πρέπει να ρυθμιστεί ακόμα ένα μείζον ζητημα.

ΣΤΟ ΤΡ‎ΑΠΕΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ

Αυτό δεν είναι άλλο από την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Η διοίκηση της εταιρείας βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις για τη μείωση του βάρους των επιτοκίων, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος των κερδών πηγαίνει σε αποπληρωμή τόκων, με αποτέλεσμα τα οποία αναπτυξιακά σχέδια να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν επαρκώς.

"Η αιμορραγία τελείωσε", δηλώνει ο κύριος Θεόκλητος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την τελική έκβαση των διαπραγματευσεων με τις τράπεζες, ώστε να προχωρήσουν τα πλάνα της διοίκησης και να συνεχιστεί η ανοδική κίνηση στην κερδοφορία.