Οριακή και ακραία χαρακτήρισε για τη φαρμακοβιομηχανία την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την περίοδο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, Κωνσταντίνος Φρουζής.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η διοίκηση του Συνδέσμου, ο κύριος Φρουζής μίλησε για σενάρια για σοβαρές απολύσεις έμπειρων στελεχών λόγω των αποφάσεων του υπουργού Υγείας εναντίον, όπως είπε, της δημόσιας υγείας και της επιχειρηματικότητας.
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι διαιωνίζονται τα λάθη στην τιμολόγηση των φαρμάκων, που δείχνει ότι για ανεξήγητους λόγους δεν υπάρχει ξεκάθαρη στρατηγική. “Δεν υπάρχει περιβάλλον για να βάλει κάποιος τα λεφτά του στην Ελλάδα”, είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αντί να υπάρχει ορίζοντας σχεδιασμού για τις επιχειρήσεις δύο-τριών ετών, κάνουν σχεδιασμό δύο-τριών μηνών.
Χαρακτήρισε το clawback ως τον ορισμό της κακής πολιτικής, για να μην κάνει τίποτα επί της ουσίας η Πολιτεία, λέγοντας ότι για κάθε δέκα ευρώ που εισπράττουν, τα δύο πηγαίνουν για clawback και rebate.
“Η Πολιτεία παραγγέλνει φάρμακα 2,6 δισ. ευρώ και πληρώνει τα 2”, είπε, προσθέτοντας ότι πέφτει έξω στις προβλέψεις της κατά 30%. “Σε οποιαδήποτε ιδιωτική επιχείρηση αν είχε υπάρξει αυτή η απόκλιση, το αρμόδιο στέλεχος θα είχε παραιτηθεί”.
Μάλιστα, ο Σύνδεσμος μιλά για σωρεία παραβιάσεων και αδιαφανή πρακτική και προσφεύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας ακύρωση κατά του τελευταίου δελτίου τιμών,, επειδή περιέχει πολλά λάθη, αλλά και κατά δύο υπουργικών αποφάσεων.
Κρούει μάλιστα τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία, λέγοντας ότι πολλοί ασθενείς λόγω οικονομικών δυσκολιών αναγκάζονται είτε να κόβουν τα χάπια τους στη μέση, είτε να τα λαμβάνουν μέρα παρά μέρα, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για παθήσεις όπως το σάκχαρο και η χοληστερίνη. Έτσι, η εκάστοτε θεραπεία διαρκεί λανθασμένα αντί για τριάντα ημέρες, σαράντα, εξήντα ή και ενενήντα.
Ν. Ν.