Ένα νέο εργαλείο, που μπορεί να συμβάλει στη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, τα οποία είτε παγώνουν, είτε μένουν στάσιμα, λόγω έλλειψης κονδυλίων, παρουσίασε με έκθεσή της η Price WaterhouseCoopers, στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Πρόκειται για τα ομόλογα έργου, που μπορεί να αποτελέσουν ένα ελκυστικό επενδυτικό εργαλείο για πολλές κατηγορίες επενδυτών, συμπεριλαμβανομένων των ασφαλιστικών ταμείων, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, των εξειδικευμένων επενδυτικών κεφαλαίων, των μεγάλων ιδιωτών επενδυτών αλλά και των μικροεπενδυτών. Όπως τονίστηκε, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μέσω της πρωτοβουλίας «Europe 2020 ProjectBondInitiative», διαθέτει ένα σχετικό μηχανισμό ενίσχυσης ομολόγων έργου (PBCE), μέσω χορήγησης διαθεσίμων γραμμών χρηματοδότησης, τα οποία αντλούνται σε περίπτωση, κατά την οποία οι χρηματοροές του έργου δεν επαρκούν για την εξυπηρέτηση του πρωτεύοντος δανεισμού.
Εκτιμάται ότι η ανάγκη χρηματοδότησης νέων υποδομών είναι πολύ αυξημένη και στην Ελλάδα, ιδίως μετά από τη σημαντική επιβράδυνση, της τάξης του 50%, στα ετησίως επενδυόμενα σε υποδομές κεφάλαια, η οποία σημειώθηκε από το 2008 και έπειτα, ως συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Η ολοκλήρωση των κυριοτέρων υπό προγραμματισμό έργων υποδομής, υπολογίζεται ότι θα απαιτήσει την άντληση σημαντικού όγκου κεφαλαίων, ο οποίος εκτιμάται από την PwC σε 24 δισ. ευρώ έως το 2025.
Σύμφωνα με την έκθεση, τέσσερις είναι οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη δημιουργία μιας αποτελεσματικής αγοράς ομολόγων έργου :
- Η επαρκής εποπτεία και διαφάνεια επί των οικονομικών στοιχείων
- Η επαρκής διαθεσιμότητα κεφαλαίων εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος
- Η ύπαρξη ενός σταθερού και καλά καθορισμένου φορολογικού συστήματος
- Η ενίσχυση της πιστοληπτικής αξιολόγησης
Όπως ανέφερε ο David Mc Gray, Infrastructure Director της PwC Αγγλίας, η χρηματοδότηση έργων μέσω έκδοσης Ομολόγων Έργου κερδίζει σημαντικό έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο ως συμπληρωματική στα παραδοσιακά χρηματοδοτικά εργαλεία. Βοηθά στη γεφύρωση προσφοράς-ζήτησης για τη χρηματοδότηση έργων υποδομής, η οποία είναι αναγκαία για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη, τόσο των αναπτυσσόμενων, όσο και των ανεπτυγμένων οικονομιών. Σύμφωνα με στοιχεία του IJGlobal*, το 1ο εξάμηνο του 2014 αντλήθηκαν παγκοσμίως $14 δισ. κεφάλαια από την έκδοση Ομολόγων Έργου - αύξηση 600% σε σχέση με το 1ο εξάμηνο του 2009.
Σύμφωνα με το Διευθύνοντα Σύμβουλο του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, το Χρηματιστήριο Αθηνών διερευνά τις Διεθνείς εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές, που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες αγορές, οι οποίες έχουν αναπτύξει σχετικά προϊόντα προκειμένου, σε σύντομο χρονικό διάστημα, να μπορεί να διαμορφωθεί το κατάλληλο κανονιστικό πλαίσιο στη χώρα μας. Αξιολογώντας δε την ανταπόκριση έμπειρων διεθνώς διαμεσολαβητών, θεωρεί ότι η αξιοποίηση των σχετικών εργαλείων θα επιταχυνθεί με την προώθηση πιλοτικών έργων από τα ενδιαφερόμενα μέρη.