Οι μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης βγάζουν προς πώληση περιουσιακά τους στοιχεία αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων, που βρίσκονται στα αζήτητα, εν μέσω αυξανόμενου ανταγωνισμού μεταξύ των αγοραστών και πίεσης από το ρυθμιστικό πλαίσιο.
Αυτό αναφέρει το Bloomberg, σχολιάζοντας ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να επέλθει ένα κύμα από deals, που θα αποτελέσει ένα δώρο για την ευρωπαϊκή οικονομία, αν οι τράπεζες απελευθερώσουν αυτό το κεφάλαιο για να αυξήσουν το δανεισμό.
Το ίδιο κείμενο σημειώνει ότι πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως η Barclays, η Unicredit και η Credit Suisse, έχουν ήδη σπρώξει προς πώληση επιχειρήσεις τους, κακά δάνεια και κακές επενδύσεις. Τέτοια περιουσιακά στοιχεία έχουν καταγράψει άλμα 65% από το τέλος του 2013, ξεπερνώντας το 1,72 τρισ. δολάρια.
"Η λίστα των deals σε αυτές τις κατηγορίες παγίων και αγορών βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύψος ρεκόρ", σχολίασε ο Jody Gunderson, γενικός διευθυντής στην CarVal Investors LLC, προσθέτοντας ότι οι τράπεζες "οδηγούνται στην πώληση από τις ρυθμιστικές απαιτήσεις, αλλά και τις πιέσεις των αγορών για να επιστρέψουν στις αρχικές τους δραστηριότητες, όπου προσπαθούν να παράξουν κέρδη".
Οι αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν καταστήσει τις άλλοτε δελεαστικές δραστηριότητες ομολόγων λιγότερο ελκυστικές, ενώ οι ρυθμιστικοί έλεγχοι έχουν αναγκάσει τα πιστωτικά ιδρύματα να παραδεχτούν πως τα μεγάλα κόκκινα δάνεια δεν θα αποπληρωθούν.
Η πώληση κόκκινων δανείων, αλλά και μη αποδοτικών δραστηριοτήτων, θα απελευθερώσει κεφάλαια, που οι εταιρείες μπορούν να χρησιμοποιούν για να αυξήσουν το δανεισμό τους. Όπως λέει το Bloomberg, αυτό είναι πολύ σημαντικό για τις ευρωπαϊκές οικονομίες, οι οποίες έχουν κολλήσει σε εξαετή πτώση, μετά από την αφαίμαξη ρευστότητας και μια σειρά πακέτων διάσωσης σε χώρες βυθισμένες στην κρίση χρέους.
"Οι ισχυρότερες τράπεζες θα είναι καλό για την πίστωση στην Ευρώπη", σχολίασε ο Paul Tucker, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, προσθέτοντας ότι "οι κακές τράπεζες δεν δανείζουν".