Αισιοδοξούν, αλλά με αστερίσκους, δύο επενδυτικοί οίκοι για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών και τα κεφάλαια, που θα χρειαστούν, εν όψη και των επικείμενων stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Morgan Stanley και Bank of America/Merill Lynch δείχνουν να μην ανησυχούν για την πορεία του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας, τονίζουν όμως ότι υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά και θα καθορίσουν τις εξελίξεις.
Morgan Stanley : Στα 3,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες
Τα πρόσθετα κεφάλαια, που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες, εκτιμώνται στα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο ακραίο σενάριο, από τον οίκο. Οι αναλυτές της Morgan Stanley εκτιμούν ότι οι τέσσερις συστημικές έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν αυτό το ποσό με τις εφεδρείες, που διαθέτουν. Το βασικό σενάριο, πάντως, προβλέπει ότι τα κεφάλαια, που άντλησαν από τα τεστ κοπώσεως της Τράπεζας της Ελλάδος επαρκούν, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες ασκήσεις διεξοδικές και ως καλή βάση για τις αυξήσεις, που ακολούθησαν. "Οι τράπεζες είναι άνετα κεφαλαιοποιημένες", λένε χαρακτηριστικά οι αναλυτές, δίνοντας δείκτες κεφαλαίων 16%-19% και τονίζοντας ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου της Alpha και της Πειραιώς ήταν μεγαλύτερες από τις ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου.
Επισημαίνεται, όμως, ο κίνδυνος dilution και - σε αυτό το πλαίσιο - διαμορφώνει χαμηλότερες τιμές στόχους, με ταυτόχρονα υψηλότερα περιθώρια ανόδου :
Alpha Bank, στα 0,90 από το 1 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 50%.
Eurobank, στα 0,34 από 0,42 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 8%.
Εθνική, στα 3,44 από 3,70 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 48%.
Πειραιώς, στα 1,64 από 1,95 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 18%.
BofA - Merrill Lynch : Τι βλέπει για το Β΄τρίμηνο
Θετικές τάσεις βλέπει για τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου η επενδυτική τράπεζα, κυρίως σε ό,τι αφορά το κόστος χρηματοδότησης, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την πορεία του κόστους.
Εκτιμά ότι μόνο η Εθνική θα έχει καθαρή κερδοφορία για το διάστημα Απριλίου - Ιουνίου, ενώ για το σύνολο του κλάδου, περιμένει αύξηση 4% στα λειτουργικά έσοδα, αμετάβλητα κόστη και μείωση 7% στις προβλέψεις.
Το ενδιαφέρον στις τηλεδιασκέψεις επικεντρώνεται στην ποιότητα του ενεργητικού και στις τάσεις των κόκκινων δανείων.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, 28 και 29 Αυγούστου.