Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός που ξεπέρασε τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου
όταν μιλάμε για κερδοφόρες επιχειρήσεις, το μυαλό των περισσοτέρων πάει σε αμερικανικούς κολοσσούς, όπως η Apple, η Amazon ή η Exxon Mobil, όμως για το 2018 η εταιρεία με τα μεγαλύτερα κέρδη στον κόσμο ήταν η Saudi Aramco, σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται στοιχεία που δημοσίευσαν οι οίκοι αξιολόγησης πριν από το ντεμπούτο της εταιρείας στη διεθνή αγορά ομολόγων.
Η Aramco είχε καθαρά έσοδα ύψους 111,1 δισ. δολαρίων το 2018, ανακοίνωσε ο οίκος Moody’s. Νωρίτερα ο οίκος Fitch είχε αναφέρει, ότι η σαουδαραβική εταιρεία είχε κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 224 δισ. δολαρίων πέρσι, σημαντικά υψηλότερα από τα στοιχεία της Apple και της Exxon Mobil. Και οι δύο οίκοι αξιολογούν το χρέος της σαουδαραβικής εταιρείας στην πέμπτη υψηλότερη επενδυτική βαθμίδα.
Η σαουδαραβική εταιρεία ανακοίνωσε ταμειακές ροές από δραστηριότητες ύψους 121 δισ. δολαρίων και 35,1 δισ. δολαρίων ως κεφαλαιουχικές δαπάνες και κατέβαλε στη σαουδική κυβέρνηση το 2018 μερίσματα ύψους 58,2 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την Moody’s. Η εταιρεία είχε 48,8 δισ. δολάρια σε ρευστό, συγκριτικά με τα 27 δισ. δολάρια των χρεών του ομίλου που ανακοινώθηκαν στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε ο οίκος, ο οποίος έδωσε στην επιχείρηση βαθμολογία Α1.
Η Aramco ανέφερε, ότι η ροή κεφαλαίων από τις δραστηριότητές της, ένα μέτρο που παρακολουθείται από τους επενδυτές και είναι παρόμοιο με τις ταμειακές ροές από τις δραστηριότητες, ήταν στο ισοδύναμο των 26 δολαρίων ανά βαρέλι πετρελαίου πέρσι, σύμφωνα με τον Fitch. Αυτό είναι κάτω από αυτό που οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, όπως η Shell και η Total SA απολαμβάνουν, στα 38 και 31 δολάρια ανά βαρέλι, αντίστοιχα.
Χρησιμοποιώντας δεδομένα που παρείχε ο Fitch σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου της εταιρείας πέρσι και την ταμειακή ροή ανά βαρέλι, το Bloomberg εκτιμά, ότι η Aramco ανέφερε συνολική ροή κεφαλαίων από δραστηριότητες ύψους περίπου 130 δισ. δολαρίων πέρσι. Αν και αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο, από αυτό που παράγουν οι πετρελαϊκές εταιρείες, η διαφορά δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο με το EBITDA. Η Shell για παράδειγμα, ανακοίνωσε ταμειακές ροές ύψους 53 δισ. δολαρίων και η Exxon ανακοίνωσε ταμειακές ροές ύψους 36 δισ. δολαρίων πέρσι.
Οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας, οι πρώτες για την Aramco, προσφέρουν μια ματιά στα στοιχεία της εταιρείας, τα οποία παρέμεναν ως επί το πλείστον μυστικά μετά την εθνικοποίησή της στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Οι πληροφορίες θα βοηθήσουν τους επενδυτές να εκτιμήσουν την πιθανή αξία μιας μοναδικής συμφωνίας για τις χρηματοπιστωτικές αγορές, την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας, που προγραμματιζόταν αρχικά για το 2018, αλλά αναβλήθηκε μέχρι το 2021.
Η εταιρεία ετοιμάζεται να εκδώσει ομόλογα, εν μέρει για να πληρώσει για την απόκτηση πλειοψηφικού μεριδίου στον εγχώριο πετροχημικό όμιλο Sabic, αξίας περίπου 69 δισ. δολαρίων. Η συμφωνία είναι ένα «σχέδιο Β» για την παραγωγή χρημάτων για την οικονομική ατζέντα της Σαουδικής Αραβίας μετά την αναβολή της δημόσιας προσφοράς. Ωστόσο, όπως αναφέρει το Bloomberg, η εξάρτηση από την εταιρεία για τη χρηματοδότηση των κοινωνικών και στρατιωτικών δαπανών, καθώς και του πλούσιου τρόπου ζωής εκατοντάδων πριγκίπων, θέτει ένα μεγάλο βάρος στην ταμειακή ροή της.
Η Aramco καταβάλλει το 50% των κερδών της ως φόρο εισοδήματος, συν μια κλιμακούμενη απόδοση δικαιωμάτων που ξεκινά από το 20% του τζίρου της εταιρείας. Ο Fitch ανέφερε, ότι η αξιολόγησή της με «A+» αντανακλά τους «ισχυρούς δεσμούς» της εταιρείας με το βασίλειο και την επιρροή που έχει το κράτος στην Aramco μέσω του καθορισμού των επιπέδων παραγωγής, φορολογίας και μερισμάτων. «Με την πάροδο του χρόνου, ένα περιβάλλον με χαμηλές τιμές πετρελαίου θα μπορούσε να προκαλέσει ένα παρατεταμένο δημοσιονομικό έλλειμμα για τη Σαουδική Αραβία, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές του φορολογικού καθεστώτος της Aramco στο μέλλον», δήλωσε ο Νιλ Μπέβεριτζ, ενεργειακός αναλυτής της Sanford C. Bernstein & Co. στο Χονγκ Κονγκ.
Ο γίγαντας του πετρελαίου έχει δώσει εντολή στις τράπεζες να διοργανώσουν roadshow για την έκδοση ομολογιακού σε δολάρια από την 1η Απριλίου, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα. Η Fitch δήλωσε ότι η Aramco σχεδίαζε να πληρώσει για το 70% του μεριδίου της Sabic «σε δόσεις από το 2019 έως το 2021». Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με επενδυτές τις επόμενες μέρες σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νέα Υόρκη, η Βοστώνη, η Σιγκαπούρη, το Χονγκ Κονγκ, το Τόκιο, το Λος Άντζελες και το Σικάγο. Η Aramco επέλεξε τράπεζες, μεταξύ των οποίων η JPMorgan Chase & Co. και η Morgan Stanley, για τη διαχείριση της προσφοράς χρέους.
Το σχέδιο με τα ομόλογα, η αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας και η δημοσίευση των πρώτων αποσπασμάτων των στοιχείων ισολογισμού της Aramco αποτελούν όλα μέρος των φιλοδοξιών του Πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ο οποίος ελέγχει τους περισσότερους μοχλούς της εξουσίας στο βασίλειο και θέλει να κυνηγήσει μια δημόσια προσφορά στο πλαίσιο των φιλοδοξιών του για την προετοιμασία της χώρας για την εποχή μετά το πετρέλαιο. Ωστόσο, η φιλοδοξία του να εξασφαλίσει αποτίμηση αξίας 2 τρισ. δολαρίων, έχει συναντήσει αντίσταση από τους παγκόσμιους επενδυτές, προκαλώντας καθυστέρηση στη δημόσια προσφορά.
Αν επιτευχθεί ο στόχος, η προσφορά θα αντλήσει το ποσό-ρεκόρ των 100 δισ. δολαρίων με την πώληση ενός ποσοστού 5%, ξεπερνώντας κατά πολύ το ρεκόρ των 25 δισ. δολαρίων που πέτυχε η κινεζική εταιρεία λιανικής πώλησης Alibaba Group Holding Ltd. το 2014.