Έτοιμες για 250 “φθηνά” δισ. ευρώ από την ΕΚΤ οι ευρωτράπεζες

"Οι τράπεζες της Ευρωζώνης ετοιμάζονται να εκμεταλλευθούν τη νέα παροχή ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα σε μια προσπάθεια να τονώσουν το δανεισμό προς τις πεινασμένες για χρηματοδότηση εταιρείες της περιοχής". Με αυτό το σχόλιο, οι Financial Times περιγράφουν το τι πρόκειται να ακολουθήσει μέχρι το τέλος της χρονιάς στο τραπεζικό σύστημα της ζώνης του Ευρώ. 
 
Όπως αναφέρουν, "αντιμέτωπες με τη στασιμότητα της οικονομίας στην Ευρωζώνη, οι τράπεζες αναμένεται να δανειστούν, μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου, 250 δισ. ευρώ φθηνό χρήμα για μια τετραετία, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΚΤ, "στοχευμένες μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις" (TLTRO). Οι τράπεζες της περιφέρειας αναμένεται να είναι αυτές που θα δανειστούν περισσότερο".
 
Το site επικαλείται δηλώσεις του τραπεζικού αναλυτή της Morgan Stanley, Huw van Steenis, σύμφωνα με τις οποίες, "Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τα TLTRO. Προβλέπουμε ότι οι περιφερειακές τράπεζες θα πάρουν σχεδόν το σύνολο του ποσού, που τους αναλογεί, καθώς έτσι θα μειώσουν το κόστος δανεισμού τους σημαντικά και, ελπίζουμε, αυτό να περάσει στην οικονομία με τη μορφή χαμηλότερων επιτοκίων".
 
Ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της ΕΚΤ, πρόσφατα δήλωσε ότι ο δανεισμός θα μπορούσε εν τέλει να αυξηθεί ως και τα 850 δισ. ευρώ, αποκλειστικά από τα δάνεια TLTRO, που θα είναι διαθέσιμα περιοδικά, μόλις αρχίσει η διαδικασία αυτή τη χρονιά.
 
"Τα νέα δάνεια έρχονται ως το κερασάκι στην τούρτα μιας σειράς κινήσεων χρηματοδότησης, ύψους 1 τρισ. ευρώ, μεταξύ του τέλους του 2011 και του 2012, που είχε ως στόχο να αποφευχθεί η οικονομική κρίση", σημειώνουν οι Financial Times και παρατηρούν ότι μολαταύτα οι τράπεζες της Ευρωζώνης έχουν μειώσει το δανεισμό προς τις επιχειρήσεις της περιοχής κατά 561 δισ. ευρώ από το 2009, σύμφωνα με έρευνα της RBS. "Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες προσφέρουν τον κύριο όγκο της απασχόλησης στην Ευρωζώνη, αντιμετώπισαν τη βιαιότερη μείωση στο δανεισμό".
 
Ο van Steenis δηλώνει πως υπάρχουν ανάλογοι κίνδυνοι με το νέο γύρο δανεισμού, παρότι τα επιτόκια του κρατικού χρέους στην Ευρωζώνη έχουν μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια. "Πιστεύουμε ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να παρκάρουν τα κεφάλαια, πιθανότατα σε διετή ομόλογα όταν τα εισπράξουν, πριν προχωρήσουν σε νέο δανεισμό προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις".