Κόκκινα δάνεια : Ρύθμιση ναι, αλλά όχι εις βάρος των συνεπών

Διάχυτη είναι η ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο, σχετικά με τη ρύθμιση, που συζητείται, για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια. Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η όποια διευθέτηση γίνει, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να είναι εις βάρος των συνεπών επιχειρηματιών-δανειοληπτών. Η χθεσινή αναφορά του προέδρου του ΣΕΒ προς τον υπουργό Οικονομικών, ότι από τη συγκεκριμένη διαδικασία δεν πρέπει να πληγεί ο ανταγωνισμός, αντικατοπτρίζει αυτόν ακριβώς τον προβληματισμό.

Δείτε γιατί :

Έστω ότι υπάρχουν δύο επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο και είναι απόλυτα ανταγωνιστικές μεταξύ τους.

Η επιχείρηση Α είναι απόλυτα συνεπής και αποπληρώνει τακτικά τα δάνειά της, χωρίς καμία καθυστέρηση,

Η επιχείρηση Β έχει δανεισμό σε καθυστέρηση, μη εξυπηρετούμενο δηλαδή.

Σε περίπτωση, που προχωρήσει ρύθμιση, η οποία θα περιλαμβάνει κούρεμα δανείων για τη Β, τότε η τράπεζα θα επωμιστεί ένα κόστος. Το κόστος αυτό θα το μετακυλήσει μοιραία στην Α. Με ποιο τρόπο ;

Με το να διατηρεί η τράπεζα σταθερά υψηλά τα επιτόκια των δανείων της Α. Δηλαδή, δεν θα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το κόστος δανεισμού της συνεπούς επιχείρησης, είτε επειδή το αιτείται αυτή, είτε επειδή η τράπεζα θέλει να την επιβραβεύσει.

Μοιραία, λοιπόν, η Β αποκτά συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι της Α, αφού θα έχει ελαφρυνθεί σημαντικά από τα δάνειά της. Πολύ απλά, η ασυνεπής Β θα βρεθεί ξαφνικά με χαμηλότερο δανειακό βάρος από τη συνεπή Α ! Αυτό θα της επιτρέψει και να διαπραγματεύεται καλύτερα τις πρώτες της ύλες και - κατά συνέπεια - να πουλά με χαμηλότερες τιμές.

Είναι προφανές, λοιπόν, ότι η λύση, που θα περιλαμβάνει κούρεμα των επιχειρηματικών κόκκινων δανείων, θα οδηγήσει σε πλήρη νόθευση του ανταγωνισμού στην αγορά. Όχι μόνο για αυτό το λόγο, αλλά και για έναν επιπλέον :

Διότι και οι δύο επιχειρήσεις θα αντιμετωπίζονται από τις τράπεζες στο μέλλον επί ίσοις όροις, σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότησή τους. Κι αυτό, γιατί η συνέχιση της παροχής ρευστότητας και στην ασυνεπή Β είναι μονόδρομος, διότι αλλιώς δεν θα μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί και οι ντουλάπες των τραπεζών θα γεμίσουν με έναν ακόμα σκελετό. Άρα, στο τέλος της ημέρας, η Β αποκτά χρηματοδότηση με πολύ καλύτερους όρους από την Α, η οποία επέλεξε όλα αυτά τα χρόνια να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της.

Δηλαδή, η Α κινδυνεύει να αρχίσει να έχει προβλήματα, προς χάριν της τακτοποίησης των θεμάτων της Β !

Όλα αυτά οφείλουν να τα υπολογίσουν και να τα μετρήσουν πλήρως κυβέρνηση, τρόικα και τράπεζες, στην όποια λύση καταλήξουν. Διότι το ζητούμενο είναι η λύση αυτή να μη μετατρέψει απόλυτα υγιείς επιχειρήσεις σε προβληματικές, προς όφελος μπαταχτσήδων.