Alpha Bank: Αναδιάρθρωση με σχέδιο πέντε σημείων

Το πλήρες σχέδιο πέντε σημείων για την αναδιάρθρωσή της παρουσίασε αναλυτικότερα η Alpha Bank, με ανακοίνωσή της, στην οποία επιβεβαίωσε την έγκριση του συγκεκριμένου πλάνου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Όπως τονίζεται, "η Κομισιόν επισήμανε ότι το σχέδιο αναδιαρθρώσεως της Alpha Bank συνάδει με τις διατάξεις περί κρατικών ενισχύσεων και ότι οι ενέργειες που έχουν ήδη υλοποιηθεί, καθώς και εκείνες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο αναδιαρθρώσεως, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε η Τράπεζα να επανέλθει πλήρως σε βιώσιμη κερδοφορία".

Επιπλέον, οι Βρυξέλλες σημειώνουν πως η εξαγορά και η συγχώνευση της Εμπορικής Τραπέζης κρίθηκε ότι συμβάλλει θετικά στη βιωσιμότητα της Alpha Bank, καθώς επιτρέπει την επίτευξη σημαντικών συνεργειών.

"Το σχέδιο προβλέπει τη συνέχιση των ενεργειών αναδιαρθρώσεως και εξορθολογισμού, που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη εντός της Τραπέζης". Ποιες είναι αυτές οι ενέργειες ; Μεταξύ άλλων :

- Ο εξορθολογισμός των λειτουργικών δαπανών στην Ελλάδα.

- Ο εξορθολογισμός του κόστους των καταθέσεων στην Ελλάδα.

- Η περαιτέρω ενδυνάμωση του ισολογισμού.

- Ο περιορισμός των δραστηριοτήτων εξωτερικού.

- Η ενίσχυση του πλαισίου παρακολούθησης και διαχείρισης κινδύνων.

Σύμφωνα με την τράπεζα, η πλήρης απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφορικά με το οριστικώς εγκεκριμένο κείμενο του σχεδίου αναδιάρθρωσης, δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί (στη μη-εμπιστευτική εκδοχή της) και αναμένεται να είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο προσεχές διάστημα. "Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη συνήθη πρακτική και την ισχύουσα νομοθεσία, η Τράπεζα θα προβεί δεόντως και εγκαίρως στις σχετικές ανακοινώσεις, μόλις λάβει ολοκληρωμένη πληροφόρηση".