Ασφαλή τα ελληνικά εμπορικά πλοία

Στον αφρό, μετά από μία περίοδο έντονης αμφισβήτησης, κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα όσον αφορά την ασφάλεια των ελληνικών εμπορικών πλοίων.

Σύμφωνα με την έρευνα του ParisMOU, η Ελλάδα περιλαμβάνεται στο Λευκό Κατάλογο (White List) ανάμεσα σε 46 χώρες, επιβεβαιώνοντας τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας και ποιότητας των υπό ελληνική σημαία πλοίων.

Τα μεγάλα ναυτικά ατυχήματα, όταν συνοδεύονται από περιβαλλοντική καταστροφή, υποβαθμίζουν την σημαία της χώρας στην οποία ανήκει το υπαίτιο πλοίο, κάτι που συνεπάγεται και τη ένταξη των χωρών αυτών στην γκρίζα ή τη μαύρη λίστα των διεθνών οργανισμών πιστοποίησης Ναυτιλίας.

Ήδη από την 1η Ιουλίου, στο πλαίσιο των επιθεωρήσεων του Paris MoU, οι πίνακες κατάταξης των Κρατών Σημαίας θα χρησιμοποιούνται από τις Αρχές του Κράτους Λιμένα (Port State Control) για τον υπολογισμό του βαθμού επικινδυνότητας των πλοίων (SRP) και τη τελική επιθεώρησή τους.

Στον Γκρι Κατάλογο, περιλαμβάνονται 19 χώρες, ενώ στο Μαύρο Κατάλογο 10 (έναντι 14 το 2012). Τις τέσσερις πρώτες θέσεις στον Λευκό Κατάλογο καταλαμβάνουν, κατά φθίνουσα σειρά, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία, ενώ φέτος στον ίδιο κατάλογο προστέθηκαν το Καζακστάν, η Σαουδική Αραβία και η Ελβετία. Οι σημαίες με τη δυσμενέστερη κατάταξη στον Μαύρο Κατάλογο είναι: η Τανζανία, η Ονδούρα, η Δομινίκα και το Τόγκο. Σημειώνεται ότι νέες χώρες στον Γκρι Κατάλογο είναι η Γεωργία, ο Λίβανος, οι νήσοι Saint Kitts and Nevis, η Λιβύη και η Αλβανία.

Επισημαίνεται ότι τα πλοία, που φέρουν σημαία που κατατάσσεται στον «Γκρι» ή τo «Μαύρο» Κατάλογο, υπόκεινται σε αυξημένους και στοχευμένους ελέγχους από τις Αρχές του Κράτους Λιμένος και τους επιβάλλεται το μέτρο της απαγόρευσης κατάπλου σε λιμένες και αγκυροβόλια (banning) μετά από πολλαπλές κρατήσεις ( multiple detentions).

Σε υψηλές θέσεις, όσον αφορά την ποιότητα των πλοίων της, κατατάσσει την Ελλάδα και η ετήσια Έκθεση της Γραμματείας της περιοχικής Συμφωνίας του Μνημονίου Συνεννόησης των χωρών της Ασίας (Tokyo MoU), για το έτος 2013, όπου η χώρα μας συμπεριλαμβάνεται στον Λευκό Κατάλογο των Κρατών Σημαίας.