Ζερβός: Πώς η ΔΕΗ μπορεί να οδηγηθεί σε κατάρρευση

Το ενδεχόμενο η ΔΕΗ να καταρρεύσει επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τη επιχείρησης, Αρθούρος Ζερβός, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κύριος Ζερβός είπε πως εκεί θα καταλήξει η επιχείρηση, αν και πουληθεί η μικρή ΔΕΗ και συνεχιστούν τα ΝΟΜΕ, δηλαδή οι δημοπρασίες από τη ΔΕΗ για παραγωγή ρέυματος μέσω λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων. "Δε δύναται αυτά να συνυπάρξουν", είπε. Υπό το πρίσμα αυτό, ο επικεφαλής της ΔΕΗ κάλεσε τη ΡΑΕ να «μεριμνήσει για όλα τα παραπάνω».

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ υπεραμύνθηκε των θέσεων της ΔΕΗ για το μοντέλο Nome, λέγοντας πως εφόσον αυτό εφαρμοστεί «θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην περιλαμβάνει μόνο το πλήρες κόστος παραγωγής, αλλά και προβλέψεις για επενδύσεις κ.α

Η ΔΕΗ έχει ζητήσει εγγυήσεις πως η διαδικασία θα αποβεί προς όφελος των καταναλωτών και όχι μόνο υπέρ κάποιων ιδιωτών και παράλληλα το μοντέλο που θα επιλεγεί να μην προκαλέσει ζημιά στην Επιχείρησ稻.

Ξεκάθαρη θέση της ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Ζερβό για την τιμολόγηση της πρόσβασης τρίτων στην υδροηλεκτρική και λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ είναι να προτιμηθούν οι δημοπρασίες που θα παρέχουν πρόσβαση σε τρίτους έναντι προκαθορισμένης τιμής. Είναι απαραίτητο, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, η τιμή ενέργειας να αντανακλά το πλήρες κόστος της ηλεκτροπαραγωγής.

Ο ισχυρός άνδρας της ΔΕΗ αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, λέγοντας ότι η μικρή ΔΕΗ θα περιλαμβάνει το 30% του παραγωγικού δυναμικού, τόσο με παλιές μονάδες, όσο και με την κατασκευή νέων. Επίσης, αναλογικό ποσοστό της διεύθυνσης εμπορίας και λιγνίτη. "Γνώμονάς μας είναι το συμφέρον της επιχείρησης, των εργαζομένων και των καταναλωτών", δήλωσε.