Ενδείξεις μεταστροφής του κλίματος στις ελληνικές εξαγωγές δίνει ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των εκτιμήσεων μηνός Μαΐου της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς παρά τη μείωση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 8,3%, καταγράφεται αύξηση 1,5% αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή προϊόντα. Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των ελληνικών εξαγωγών μειώθηκε κατά 8,3% στα 2,24 δις ευρώ (από 2,35 δις ευρώ το Μάιο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει αύξηση κατά 1,5%. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη αύξηση, σε σύγκριση με μήνα προηγούμενου έτους, είχε να καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2013.
Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενέτεινε τους ρυθμούς μείωσης των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, στο 6,5%, σε σχέση με την περίοδο Ιούνιος 2012-Μάιος 2013.
Ειδικά για τον περασμένο Απρίλιο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 10,1% προς τις Τρίτες Χώρες και κατά 6,2% προς τις χώρες της ΕΕ. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών πάντως, οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζονται οριακά μειωμένες προς τις Τρίτες Χώρες (-0,9%) και αυξημένες κατά 2,8% προς τις χώρες της ΕΕ.
Το αποτέλεσμα αυτών των κινήσεων στο εξωτερικό εμπόριο της χώρας, αποτυπώνεται σε νέα αύξηση του μεριδίου των Τρίτων Χωρών στις συνολικές ελληνικές εξαγωγές, στο 52,7%, έναντι 47,3% των χωρών της ΕΕ. Ωστόσο, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή και διαμορφώνεται η σχέση αυτή ανατρέπεται πλήρως και διαμορφώνεται σε αναλογία 64,7% υπέρ των χωρών της ΕΕ, έναντι 35,3% των Τρίτων Χωρών.
Τα θετικά μηνύματα ως προς την πορεία των επιμέρους κλάδων των εξαγωγών προέρχονται κατά κύριο λόγο από τη βιομηχανία, με καταγεγραμμένη αυξημένη ζήτηση κυρίως από χώρες-μέλη της ΕΕ. Πρωταγωνιστές εμφανίζονται οι κλάδοι των Διάφορων Βιομηχανικών Προϊόντων (+12,9%), των Μηχανημάτων (+11,8%) και των Χημικών (+10,7), ενώ σημαντικές είναι οι επιδόσεις και των Βιομηχανικών Προϊόντων (+6,1%), αλλά και των Τροφίμων (+1,2%). Οριακή ήταν η άνοδος και για τις Πρώτες Ύλες (+0,7%). Στον αντίποδα, ισχυρές ήταν οι πιέσεις στα πετρελαιοειδή (-20,3%), προερχόμενες κυρίως από Τρίτες Χώρες, στο ελαιόλαδο (-49,4%), λόγω της εξαιρετικά μειωμένης παραγωγής, αλλά και των Ποτών-Καπνού (-17,4%). Πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές των εμπιστευτικών προϊόντων (-4,5%).