Ten Brinke: Οι Ολλανδοί επενδυτές ακινήτων με… αραβική κελεμπία

ΑΠΟ ΤΟ ΝΕΚΤΑΡΙΟ Β. ΝΩΤΗ

Έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στην ελληνική αγορά, πριν από 15 μήνες, όταν - τον Απρίλιο του 2013 - ήρθαν ως επενδυτές και αγόρασαν το ιστορικό ξενοδοχείο Miramare Beach and Spa Corfu, στην Κέρκυρα. Τότε, προτού γίνουν οι ανακοινώσεις για την εξαγορά των - κάτι λιγότερο από - 20 εκατομμυρίων ευρώ, οι πληροφορίες μιλούσαν για πετροδόλαρα από την αραβική χερσόνησο. 

Τελικά, προέκυψαν οι Ολλανδοί της Ten Brinke, ενός κατασκευαστικού κολοσσού, που δραστηριοποιείται στον τομέα της αγοράς ακινήτων, στην Ολλανδία, στη Γερμανία, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Φαίνεται, όμως, ότι ο καπνός περί Αράβων προερχόταν από πραγματική φωτιά. 

Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του news.gr αναφέρουν ότι πίσω από τον όμιλο Ten Brinke κρύβεται το fund του Κατάρ, το οποίο είναι ιδιαίτερα θερμό για επενδύσεις στη χώρα μας. Θυμίζουμε ότι αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχο στην Alpha Bank, μετά το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 

Με όχημα, λοιπόν, την Ten Brinke Hellas, το καταριανό επενδυτικό ταμείο επιχειρεί να δημιουργήσει μια δική του κατασκευαστική εταιρεία στην Ελλάδα, ώστε να δραστηριοποιηθεί περαιτέρω επενδυτικά σε όλη τη χώρα. 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η TEN BRINKE

Η Ολλανδική πολυεθνική ιδρύθηκε το 1902 και δημιουργεί, αναπτύσσει, χτίζει και διαχειρίζεται οικιστικά, εμπορικά, παραγωγικά και μεταφορικά project. Συγκεκριμένα, δραστηριοποιείται σε :

  • Εμπορική και βιομηχανική ανάπτυξη ακινήτων
  • Οικιστική ανάπτυξη ακινήτων
  • Δημιουργία ολοκληρωμένων πακέτων για εμπορικά, βιομηχανικά και οικιστικά κτίρια
  • Επενδύσεις στην αγορά ακινήτων
  • Σχέδια πωλήσεων, επενδύσεων και χρηματοδότησης
  • Asset management
  • Μεταλλικές κατασκευές κι επενδύσεις σκεπών και τοίχων 

ΤΙ ΚΑΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η Ολλανδική πολυεθνική, συνεργαζόμενη με σημαντικούς Γερμανούς πελάτες, είναι ο βασικός τους εταίρος όταν αυτοί σχεδιάζουν να επεκταθούν στην Ελλάδα. Πέραν των εν Ελλάδι γερμανικών επιχειρήσεων, όπως η Lidl, έχει αναλάβει projects και για εγχώριες αλυσίδες λιανικής, όπως η ΑΒ Βασιλόπουλος.

Δεδομένου ότι οι Καταριανοί χτίζουν όλο και περισσότερο το μέλλον τους σε τομείς πέραν του πετρελαίου, η ενίσχυση της παρουσίας τους στη χώρα μας, μέσω και της Ten Brinke, πρέπει να θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένη.