Στη θετικότερη εικόνα που κατά τον ίδιο διαμορφώνεται σταδιακά στην ελληνική οικονομία, και η οποία αποτυπώνεται στους οικονομικούς δείκτες, αλλά και στον τρόπο δράσης του δημόσιου τομέα, αναφέρθηκε απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την επίσκεψή του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.
“Είναι εμφανής μία αλλαγή που σημειώνεται σταδιακά και στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας του κράτους. Πρόσφατα παραδείγματα είναι η επιτυχημένη ελληνική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μάλιστα με πολύ χαμηλό κόστος, όπως επίσης και η επιτυχής διαχείριση θεμάτων της δημόσιας τάξης, για να μην μιλάμε μόνο για την οικονομία”, σημείωσε ο κ. Σάλλας, ενώ συγκεκριμένα για την οικονομία επεσήμανε: “Βλέπουμε μία βελτίωση των επιδόσεων του ιδιωτικού τομέα, όπως στον τουρισμό, ο οποίος έχει σημαντική επίδραση και σε πολλούς άλλους κλάδους. Χαρακτηριστικό είναι ακόμη το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από το εξωτερικό για μεγάλες επενδύσεις στις υποδομές ή την αγορά ακινήτων, καθώς βέβαια και η επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων”.
Αναφερόμενος στο πρόβλημα των δανείων σε καθυστέρηση, αναγνώρισε ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό ζήτημα, όμως πρόσθεσε: “Σας διαβεβαιώ ότι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα από τις ελληνικές τράπεζες. Η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσουμε για την επίλυση του προβλήματος, πρέπει να είναι τέτοια ώστε, να μην ανακοπεί η πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας”.
Όπως υπογράμμισε, οι τράπεζες έχουν οργανώσει εσωτερικούς μηχανισμούς και διαδικασίες και είναι σε θέση σήμερα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σε διαχειριστικό και επιχειρηματικό επίπεδο.
Σχολίασε ακόμα πως η ενίσχυση της αγροτικής επιχειρηματικότητας είναι ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας που συνεισφέρει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
“Η τόνωση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας στον αγροτικό τομέα αποτελεί για εμάς, την Τράπεζα Πειραιώς, προτεραιότητα. Για το λόγο αυτό έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες σημαντικές. Πρωτοβουλίες όχι μόνο χρηματοδοτικής στήριξης, αλλά και καινοτόμες δράσεις, όπως η “συμβολαιακή γεωργία”, η οποία συμβάλει στον εξορθολογισμό όλου του συναλλακτικού κυκλώματος και τη διασφάλιση ρευστότητας, από τον παραγωγό μέχρι την βιομηχανία αγροτικών προϊόντων”, τόνισε.