ΤΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ Β. ΝΩΤΗ
Την άμεση αξιοποίηση του θεσμού των αφορολόγητων αποθεματικών, ως τη μόνη λύση για τις κερδοφόρες επιχειρήσεις να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους, προτείνει ο ιδιοκτήτης της βιομηχανίας αναψυκτικών, Λουξ, Πλάτωνας Μαρλαφέκας. Με παρέμβασή του στο news.gr, αναφέρεται στα προβλήματα ρευστότητας, που εξακολουθούν να υφίστανται λόγω του ακριβού χρήματος, τις εξαγωγές και τη γραφειοκρατία, που κρατάει δεμένα τα χέρια των επενδυτών.
ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ
Ο κύριος Μαρλαφέκας υποστηρίζει ότι "έτσι, όπως είναι το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο, αυτό δεν γίνεται. Υποβάλλεις πρόταση δυο φορές το χρόνο, πρέπει να έρθουν, να σε ελέγξουν και να εκδοθεί ΦΕΚ ολοκλήρωσης ελέγχου. Πλέον, για ένα εκατομμύριο ευρώ επένδυση, για παράδειγμα, σου αφαιρούν μόνο 150.000 ευρώ. Παλαιότερα, η διαδικασία προχωρούσε μόνο με τον έλεγχο τοπικής εφορίας και εγγραφόταν στον ισολογισμό. Είναι κατανοητό ότι το Δημόσιο θέλει να έχει τον έλεγχο του τι έχει να αποδώσει, καθώς δεν μπορεί να γνωρίζει το ύψος των επενδύσεων, αλλά - από την άλλη - τα αφορολόγητα αποθεματικά είναι ο μόνος τρόπος να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους επιχειρήσεις, που έχουν κέρδη. Τώρα, δεν ξέρεις πώς θα φορολογηθείς στο τέλος".
ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΚΡΙΒΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ο Mr Loux αναγνωρίζει ότι έχουν γίνει κάποια βήματα από τις τράπεζες, που έχουν αρχίσει να μιλούν με επιχειρήσεις για δάνεια, "οι όροι, όμως, που βάζουν, δεν εγγυώνται ότι η επένδυση θα είναι θετική, λόγω της επιβάρυνσης των επιτοκίων. Αυτό κάνει από μόνο του δύσκολη όλη τη συνεργασία. Δεν είναι πολλοί οι κλάδοι, που μπορούν να αντέξουν επιτόκιο 9% και 10%", τονίζει ο κύριος Μαρλαφέκας, προσθέτοντας ότι "πρέπει στο τραπεζικό σύστημα όλη η Ευρώπη να έχει ενιαία πολιτική. Για να πεις ότι ένα σύστημα θα αρχίσει να κυκλοφορεί ρευστότητα, πρέπει να υπάρχουν ενιαίοι κανόνες".
ΕΞΑΓΩΓΕΣ - ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ
H Λουξ έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα, αλλά "το εξωτερικό θέλει την ωριμότητά του. Απαιτείται ένα μεγάλο διάστημα για να ωριμάσει η αγορά και να σε εκτιμήσει. Σίγουρα, έχει βελτιωθεί σημαντικά ο χρόνος επιστροφής του ΦΠΑ, όμως υπάρχει πάντα κάτι καλύτερο, που μπορεί να γίνει", λέει ο κ. Μαρλαφέκας, δηλώνοντας ότι η εταιρεία του είναι ανοιχτή και ήδη συζητάει με ξένα funds και επενδυτές. "Θέλουμε, όμως, κι εμείς την ωριμότητά μας για να αξιολογούμε τις προτάσεις και να χαράζουμε την πορεία μας".
ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ
Σε ό,τι αφορά το τέρας της γραφειοκρατίας, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας υποστηρίζει ότι υπάρχει ένας μεγάλος κρατικός μηχανισμός, που συντηρείται με τη γραφειοκρατία και εξακολουθεί να αντιστέκεται. "Γιατί, αν περάσουμε στην πλήρη κατάργηση τέτοιων διαδικασιών, (ο μηχανισμός αυτός) δεν θα έχει ρόλο. Είναι η φυσική κίνηση ενός οργανισμού, που αντιδρά για να μην πεθάνει", τονίζει και παραθέτει το παράδειγμα του επενδυτικού νόμου : "Υπάρχουν επιχειρήσεις, που έχουν μπει στον επενδυτικό, έχουν ολοκληρώσει την επένδυσή τους και έχουν πιστοποιηθεί για αυτό και περιμένουν να τους επιστραφεί εγγυητική επιστολή της τάξης του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ. Και στερούνται επί μήνες έως και χρόνο αυτών των χρημάτων, επειδή κάποιος δεν βάζει μια υπογραφή !".