Κέρδη βλέπουν οι ελληνικές τράπεζες από το λουκέτο της βουλγαρικής Corporate Commercial Bank (CCB).
Η τράπεζα ενημέρωσε την Κεντρική Τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) ότι έχει εξαντληθεί το σύνολο των ρευστών στοιχείων ενεργητικού της και ότι προχώρησε στην παύση όλων των πληρωμών και τραπεζικών εργασιών γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία στους καταθέτες που σπεύδουν να μεταφέρουν ποσά σε άλλες τράπεζες.
Στην Βουλγαρία έχουν καταστήματα και θυγατρικές τέσσερις ελληνικές τράπεζες.
Μάλιστα η Εθνική Τράπεζα με την θυγατρική της UBB κατέχει τη δεύτερη θέση στην βουλγαρική τραπεζική αγορά, ενώ υσχυρή παρουσία διαθέτουν τόσο η Eurobank με την Postbank, όσο και η Πειραιώς και η Alpha Bank.
Η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της Βουλγαρίας αναφέρει ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα για τις υπόλοιπες τράπεζες της Βουλγαρίας, επειδή το τραπεζικό σύστημα δεν είναι σε τόσο μεγάλο βαθμό διασυνδεδεμένο.
Η Βουλγαρία είναι έτοιμη να «ρίξει» κεφάλαια στην Corporate Commercial Bank (Corpbank) και να επιβάλει απώλειες στους μετόχους της μετά το bank run της Παρασκευής, το οποίο ανάγκασε την κεντρική τράπεζα να αναλάβει τον έλεγχο της 4ης μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας.
Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, η κυβέρνηση είναι επίσης έτοιμη να «ρίξει» κεφάλαια και σε θυγατρική την οποία απέκτησε πρόσφατα η Corpbank. Η θυγατρική, το πρώην τοπικό τμήμα της Credit Agricole, έχει επίσης περάσει στον έλεγχο της BNB.
Η BNB γνωστοποίησε ότι θα ζητήσει από ανεξάρτητους ελεγκτές να προχωρήσουν σε πλήρη αποτίμηση του ενεργητικού και του παθητικού της Corpbank εντός δέκα ημερών.
Η Corpbank, ο έλεγχος της οποίας πέρασε στην κεντρική τράπεζα της Βουλγαρίας (BNB) την Παρασκευή μετά το bank run, θα ανοίξει και πάλι στις 21 Ιουλίου, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα.
Σημειώνεται ότι οι βασικοί μέτοχοι της Corpbank είναι ο βούλγαρος επιχειρηματίας Tsvetan Vassilev, που κατέχει πάνω από το ήμισυ της τράπεζας, το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Ομάν που κατέχει περίπου 30% και η ρωσική VTB Asset Management, που κατέχει ποσοστό σχεδόν 10%.