Ο άνθρωπος που είπε OXI στο Στιβ Τζομπς

Ακόμα και την εποχή, που η Apple δεν ήταν ο σημερινός κολοσσός, αλλά “αγκομαχούσε” για να ανταγωνιστεί την άλλοτε παντοδύναμη Microsoft, το να πει κανείς “όχι” στον ισχυρό άνδρα της, Στιβ Τζομπς, δεν ήταν μία εύκολη απόφαση – ειδικά αν η πρόταση συνοδεύεται και από ένα τσεκ με... μπόλικα μηδενικά.

Όμως, ο Ναθάνιελ Μπόρενστιν, ο άνθρωπος που επινόησε την επισύναψη αρχείων σε e-mail, αρνήθηκε την πρόταση του Στιβ Τζομπς – και το πιο εντυπωσιακό είναι ότι την αρνήθηκε... εξαιτίας του ίδιου του Στιβ Τζομπς.

Μιλώντας στην εφημερίδα The Telegraph, ο Μπόρενστιν εξήγησε πως την περίοδο εκείνη, όταν η εφεύρεση του ιδίου και της ομάδας του άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών, “ένας τύπος που λεγόταν Στιβ Τζομπς εμφανίστηκε, είδε το σύστημα και προσπάθησε να προσλάβει ολόκληρη την ομάδα μου επιτόπου. Και κανείς δεν ήθελε να δουλέψει γι' αυτόν”.

“Θα έλεγα ότι ήταν η σωστή απόφαση, εκτός κι αν σε ενδιέφερε μόνο το να γίνεις πλούσιος. Που θα ήταν η λάθος απόφαση”, σημείωσε ο ίδιος.

Γιατί όμως να απορρίψει κάποιος τον Στιβ Τζομπς; “Είχα κάποια πάρε-δώσε μαζί του. Τον εκτιμούσα πολύ, αλλά δε θα ήθελα να δουλέψω γι' αυτόν. Ήταν μία απόλυτα κυριαρχική προσωπικότητα. Αν ήσουν στην Apple και διαφωνούσες με τον Στιβ Τζομπς, έχανες, είτε είχες δίκιο είτε όχι. Και κανείς δεν μπορεί να έχει πάντα δίκιο”, ανέφερε.

Ο Μπόρενστιν επεσήμανε πως και ο ίδιος έχει την τάση να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, και η συνεργασία του με τον Τζομπς δε θα κρατούσε πολύ, αφού θα έρχονταν αναπόφευκτα σε σύγκρουση.

Όμως ο Τζομπς δεν έκατσε με σταυρωμένα χέρια. Χρησιμοποιώντας την ιδέα του Μπόρενστιν, δημιούργησε ένα εργαλείο ονόματι NeXTMail, κάτι που δεν ενόχλησε ιδιαίτερα τον εφευρέτη των attachments. “Η μίμηση είναι η πιο ειλικρινής μορφή κολακείας, έτσι;”, σχολίασε.