Success story: Πώς η OpenDNS επέστρεψε στα χέρια του ιδρυτή της

Στα 23 του χρόνια, ο Ντέιβιντ Ούλεβιτς δημιούργησε τη δική του επιχείρηση. Δύο χρόνια αργότερα, ο χρηματοδότης του τον υποβίβασε και επέλεξε άλλο διευθύνοντα σύμβουλο στη θέση του. Όμως ήταν ο Ούλεβιτς αυτός που... γέλασε τελευταίος.

Ο Ούλεβιτς ίδρυσε το 2005 την OpenDNS, μία υπηρεσία διαδικτυακής ασφάλειας, όμως μόλις δύο χρόνια αργότερα ο επενδυτής της εταιρείας στράφηκε εναντίον του. Σε άρθρο του στους New York Times, ο Ούλεβιτς περιγράφει τι ακριβώς συνέβη:

“Το 2007 ήμασταν κερδοφόρος επιχείρηση, όμως ο επενδυτής με έβαλε να καθίσω και μου είπε πως αν και είχα κάνει καλή δουλειά, ένα πεπειραμένο στέλεχος θα πήγαινε την εταιρεία ακόμα παραπέρα. Το Δεκέμβριο του 2008, με υποβίβασε σε επικεφαλής τεχνολογίας και προσέλαβε έναν νέο διευθύνοντα σύμβουλο. Πόνεσα, αλλά προσπάθησα να είμαι αισιόδοξος και να μην επηρεάσω τους υπαλλήλους. Είμαι αισιόδοξος από τη φύση μου, και σκέφτηκα ότι ίσως ήταν μία ευκαιρία να μάθω κάτι”.

Η... έμπνευση του επενδυτή αποδείχθηκε ανεπιτυχής. Ο Ούλεβιτς συνήλθε από την εμπειρία αυτή και ανέλαβε και πάλι τα ηνία της OpenDNS, φέρνοντας νέους επενδυτές. Και από τότε, η εταιρεία έχει... εκτοξευθεί.

Αλήθεια, τι κάνει αυτό το OpenDNS; Είναι κάπως πολύπλοκο. Οι άνθρωποι διαβάζουμε λέξεις, όμως οι υπολογιστές διαβάζουν αριθμούς. Όταν λοιπόν εμείς πληκτρολογούμε μία διεύθυνση URL για να πλοηγηθούμε στο Διαδίκτυο, ο υπολογιστής τη “μεταφράζει” σε αριθμούς, με τη χρήση του DNS. Το OpenDNS προσφέρει αυτή τη... μεταφραστική υπηρεσία σε 50 εκατομμύρια καταναλωτές και 10.000 επιχειρήσεις.

Όμως πλέον το OpenDNS δραστηριοποιείται και στη διαδικτυακή ασφάλεια, και μάλιστα πρόσφατα απέσπασε επενδύσεις ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων από την Cisco και άλλα μεγάλα ονόματα για να βοηθήσει στην παρεμπόδιση επιθέσεων από χάκερς.

Μόλις στα 32 του χρόνια, ο Ντέιβιντ Ούλεβιτς μπορεί να υπερηφανεύεται για τα κατορθώματά του!