Οι συναρμόδιοι φορείς συμφώνησαν στην μετατροπή του παλιού αμαξοστασίου των λεωφορείων του ΗΣΑΠ στην πλατεία Ιπποδαμείας
Σε κλειστή περιφερειακή Αγορά θα μετατραπεί ο χώρος του παλιού αμαξοστασίου των λεωφορείων του πρώην ΗΣΑΠ, έκτασης περίπου 6 στρεμμάτων, στην πλατεία Ιπποδαμείας στον Πειραιά.
Αυτό αποφασίστηκε με τη σύμφωνη γνώμη των συναρμοδίων υπουργείων, της ιδιοκτήτριας εταιρείας του οικοπέδου ΣΤΑΣΥ ΑΕ, του «Υπερταμείου», του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) και την επιστημονική στήριξη του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Έτσι, η πόλη που φιλοξενεί το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας θα αποκτήσει μια νέα, αισθητικά και λειτουργικά αναβαθμισμένη κλειστή αγορά τροφίμων, η οποία στους χώρους της θα φιλοξενεί και χρήσεις καφέ και εστίασης, αλλά και συμπληρωματικές δραστηριότητες με πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις.
Η θέση της αγοράς σε ένα σημείο που αποτελεί κόμβο μεταφορικών μέσων, δίπλα στο σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά και κυρίως δίπλα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης των καταναλωτών, αλλά και των τουριστών-επιβατών της κρουαζιέρας και να συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή. Επιπλέον, η κατασκευή νέας αγοράς στον Πειραιά θα ενισχύσει τις προσπάθειες τόνωσης της τοπικής οικονομίας και συγκεκριμένα της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα απαντάει στις σύγχρονες ανάγκες της πόλης και των επισκεπτών της.
Το χώρο επισκέφθηκε σήμερα η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου με τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Γιώργο Γαβρίλη και έκανε λόγο για ένα αίτημα δεκαετιών από τους φορείς της πόλης, το οποίο ικανοποιείται σήμερα μετά από συστηματική συνεργασία της Περιφέρειας με το ΕΒΕΠ, τον Εμπορικό Σύλλογο Πειραιά, τον Δήμο Πειραιά και άλλους φορείς. Τόνισε δε, ότι «η νέα Αγορά θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των καταναλωτών και θα στηρίζει εμπράκτως τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα».
Από την πλευρά του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης επεσήμανε ότι «χρειάστηκε η συστηματική και επίμονη προσπάθεια, με τη συνεργασία όλων των φορέων της πόλης, για να φθάσουμε σ’ αυτή τη θετική απόφαση και την ικανοποίηση του διαχρονικού αιτήματος των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επαγγελματιών και των πολιτών της ευρύτερης περιοχής». Συμπλήρωσε δε, ότι «η σημερινή απόφαση μας επιτρέπει να περάσουμε στην επόμενη μέρα, όπου θα αναζητηθούν οι απαραίτητες συνεννοήσεις και ενέργειες με τους φορείς της πόλης για να φτάσουμε στην οριστική οργάνωση και λειτουργία της Νέας Αγοράς».
Ο σχεδιασμός της νέας αγοράς του Πειραιά
Την ευθύνη για τη μελέτη του σχεδιασμού και του μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της αγοράς αναλαμβάνει ο Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) ως δημόσιος φορέας διαχείρισης αγορών. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, έχοντας σημαντική τεχνογνωσία στην ανάπτυξη, οργάνωση και διαχείριση αγορών και αξιοποιώντας παράλληλα καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών φορέων με τους οποίους συνεργάζεται συστηματικά στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ένωσης Αγορών, θα αναζητήσει τις βέλτιστες λύσεις, ώστε η νέα αγορά να εξυπηρετεί τις σύγχρονες καταναλωτικές ανάγκες και να αποτελέσει πυρήνα ανάπτυξης της τοπικής επιχειρηματικότητας.
Κεντρικός στόχος στο σχεδιασμό της αγοράς, είναι η ανάδειξή της σε ένα ζωντανό δημόσιο χώρο, ένα σημείο συνάντησης για τους πολίτες της περιοχής και σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες. Η νέα αγορά θα έχει ως κύριο αντικείμενο τη λιανική πώληση τροφίμων και συναφή προϊόντα και χρήσεις, όπως άνθη, εστίαση, καφέ και θα περιλαμβάνει χώρους, που θα μπορούν να φιλοξενούν συμπληρωματικές δραστηριότητες, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές δράσεις, καθώς και δράσεις προώθησης ιδιαίτερων ελληνικών προϊόντων τροφίμων.
Το επόμενο διάστημα, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, θα συνεχιστεί η διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να συμβάλουν όλοι με προτάσεις και να ενσωματωθεί το έργο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
Η κεντρική αγορά του Πειραιά σήμερα
Η σημερινή κεντρική αγορά τροφίμων του Πειραιά λειτουργεί στις οδούς Λυκούργου, Δημοσθένους και Δημ. Γούναρη, όπου στεγάζονται τα περισσότερα καταστήματα. Η πρώτη κεντρική αγορά της πόλης κατασκευάστηκε στα μέσα του 1863, στο χώρο όπου σήμερα βρίσκεται ο Πύργος του Πειραιά. Η αγορά εκείνη που λόγω γειτνίασης της με την Μητρόπολη, είχε πάρει και το όνομά της, Αγορά Αγίας Τριάδας, διέθετε δεκάδες καταστήματα και απασχολούσε περισσότερα από 1.000 άτομα.
Εκείνη η δημοτική αγορά κατεδαφίστηκε 105 χρόνια μετά, στις 8 Φεβρουαρίου 1968, από τον διορισμένο από την χούντα δήμαρχο Πειραιά Αριστείδη Σκυλίτση. Η κατεδάφιση έφερε μεγάλο μαρασμό στην περιοχή, το οικόπεδο παρέμεινε άδειο για 5 περίπου χρόνια και την περίοδο (1972-1974) ο ίδιος δήμαρχος ανήγειρε τον μεγάλο πολυώροφο ουρανοξύστη.