Κώστας Μαυροσκώτης: Όταν συνάντησα τη Μέρκελ

Τι μπορεί να σκέφτεται ένας επιχειρηματίας, όταν συναντά την Άγκελα Μέρκελ; Προβληματισμοί και άγχος, συναισθήματα και σκέψεις. Προτάσεις προς τη Γερμανίδα καγκελάριο για όσους βρέθηκαν... αντιμέτωποι μαζί της, το μεσημέρι της Παρασκευής. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την εικόνα μιας απρόσιτης καγκελαρίου, μπορούν ίσως να δώσουν το περίγραμμα μιας συνάντησης, αρκετά σπάνιας και ασυνήθιστης για τους περισσότερους. 

Είναι όμως έτσι;

Ο Κώστας Μαυροσκώτης, ήταν ένας από αυτούς. Νέος επιχειρηματίας, δραστηριοποιείται στον τομέα της παραγωγής αρωματικών φυτών, μόλις 39 ετών. Ήταν ένας από τους τυχερούς, που είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να το εκφράσουν... να συναντήσουν τον ευήκοον ου της σιδηράς κυρίας.

Μιλώντας στο news.gr, ο κύριος Μαυροσκώτης έδωσε όλο το κλίμα, απενοχοποιώντας πλήρως την καγκελάριο από το προσωπείο της βλοσυρής επικεφαλής του γερμανικού κράτους, που όλοι έχουμε συνηθίσει.

“Η συνάντηση ήταν ουσιαστική. Κι αυτό, γιατί η Μέρκελ έδειξε ενδιαφέρον, συζήτησε με όλους εμάς για τα θέματα της επιχειρηματικότητας. Σημείωσε η ίδια στο προσωπικό της σημειωματάριο αρκετά πράγματα από αυτά που άκουσε. Συνομίλησε με όλους τους παρευρισκόμενους νέους επιχειρηματίες και - σε γενικές γραμμές - ήταν ιδιαίτερα φιλική μαζί μας”.

“Τη ρωτήσαμε το πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα λειτουργήσει σαν αγορά, ώστε να μην είναι ο καθένας κλεισμένος στο καβούκι του και να μη σκέφτεται τοπικά, ενώ αναφερθήκαμε και στον όρο “αποτυχία”, καθώς είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για έναν επιχειρηματία, με δεδομένο ότι τον καταδικάζει”, περιγράφει ο κύριος Μαυροσκώτης.

Όπως χαρακτηριστικά λέει, η αποτυχία στην Αμερική είναι κουλτούρα και μέρος της διαδικασίας εκπαίδευσης, ενώ εδώ καταδικάζει τον άλλο, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία λήψης πρωτοβουλιών σε ευρωπαϊκό επίπεδο για να μπορεί ο καθένας - μετά από ένα αποτυχημένο βήμα - να έχει και μία ακόμα ευκαιρία.

“Τα είδε πολύ θετικά, όπως για παράδειγμα το ζήτημα μιας κοινής πολιτικής για τους startup επιχειρηματίες, η οποία θα διέπεται από κοινό πλαίσιο, ώστε να λειτουργεί σε διαφορετικές χώρες χωρίς να μπλέκει με τη γραφειοκρατία κάθε χώρας και να χρειάζεται να ιδρύει νέα εταιρεία σε κάθε χώρα και να έχει κοινά χαρακτηριστικά σε επίπεδο Ε.Ε”.

Μια συνάντηση, η οποία ξεπέρασε τη μία ώρα, με τη συμμετοχή περίπου 15 – 20 νέων και καινοτόμων επιχειρηματιών και μεταξύ άλλων έπεσε στο τραπέζι το θέμα της διάθεσης των ευρωπαϊκών κονδυλίων και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μόνο στις ήδη μεγάλες και εδραιωμένες.

“Στην πραγματικότητα ο καθένας μίλησε για τον τομέα του και τους προβληματισμούς του. Η ίδια απάντησε ότι είναι θετική προς όλα όσα της είπαμε, καθώς και ότι χαίρεται να έρχεται σε επαφή με την επόμενη γενιά των επιχειρηματιών...”.

[email protected]