Πώς θα “κτίσετε” μία αφοσιωμένη ομάδα εργαζομένων

ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΤΣΙΩΤΣΗ

Κάποιος δεν μπορεί να μην αναρωτηθεί ποιο είναι το νόημα που έχει μία καλή ομάδα. Τι κάνει τους ανθρώπους σε μία ομάδα να εργάζονται σκληρά, να κάνουν περισσότερα από όσα μπορεί ο εργοδότης να περιμένει; Τελικά τι είναι αυτό που κάνει έναν εργαζόμενο να θέλει να είναι μέλος μίας ομάδας ;

Ας δούμε μερικούς από τους πιο καθοριστικούς παράγοντες στο κτίσιμο μίας αποτελεσματικής ομάδας : 

1) Είναι η αφοσίωση και η δέσμευση στην ορθή και άψογη εκτέλεση των καθηκόντων τους 

Ο κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να είναι πλήρως αφοσιωμένος στην ευόδωση των στόχων της ομάδας. Θα πρέπει να υπάρχει μία σαφής αίσθηση της κατεύθυνσης και του στόχου του κάθε μέλους της ομάδας, όπως επίσης και κατανόηση για το πώς η εργασία του ενός μέλους θα αποτελέσει ένα κομμάτι στη γενικότερη –μεγάλη εικόνα του εργασιακού αντικειμένου.

 

2) Συνεισφορά

Η ομάδα θα πρέπει να θέλει να βρίσκεται στο χώρο εργασίας και θα πρέπει να αισθάνεται ότι έχει έναν ρόλο σε αυτό που συμβαίνει στο χώρο εργασίας. Όσο πιο πολύ νοιώθει κάποιος μέλος μίας ομάδας, τόσο πιο πολύ θα μπορεί να συνεισφέρει σε αυτήν. Για μία καλή ομάδα, θα πρέπει να έχουμε μία ποικιλία δεξιοτήτων και ικανοτήτων.

Επίσης, θα πρέπει ο εργοδότης ή oteamleader να κρατά τα μέλη της ομάδας ενημερωμένα και τα μέλη να λαμβάνουν από τους leaders συμβουλές και συνεχή υποστήριξη.  

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει αυτοπεποίθηση και σιγουριά στον teamleader, ο οποίος θα πρέπει να το προβάλει αυτό στα μέλη της ομάδας που συντονίζει σε σχέση το project που συντονίζει. Η σιγουριά του teamleader μπορεί να πηγάζει από τις ικανότητες των μελών της ομάδας του, τις οποίες και ενδείκνυται να επισημαίνει και ενίοτε επιβραβεύει.

 

3) Ενίσχυση 

Στα πλαίσια μίας ομάδας εργασίας, είναι επίσης σημαντικό να υπάρχει ενίσχυση και ενθάρρυνση των μελών από τον teamleader. Τα μέλη της ομάδας που μπορούν να συμμετάσχουν στο decisionmaking, μπορούν να νοιώσουν και πιο ικανά για να επενδύσουν περισσότερα στην ομάδα.

 

4) Επικοινωνία  

Τα μέλη χρειάζονται ενθάρρυνση προκειμένου να μπορούν να πουν αυτό που θέλουν και αισθάνονται, να ζητήσουν βοήθεια, να μοιραστούν νέες ιδέες ή ακόμη και να ρισκάρουν να κάνουν λάθη.

Θα πρέπει να νοιώθουν άνετα με τον αρχηγό τους και να μπορούν να δείξουν ενδιαφέρον και κατανόηση για τα άλλα μέλη καθώς και να επικεντρωθούν σε λύσεις και όχι σε προβλήματα. Η καλή επικοινωνία και ο σεβασμός παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε μία ομάδα. Η ομάδα θα πρέπει να ενθαρρύνεται να μιλήσει, αντί να «θάβει» ό,τι την ενοχλεί ή απογοητεύει.

 

5) Συνεργασία και συμβιβασμός  

F.A.C.T.S (Followthrough, accuracy, timeliness, creativityandspirit) είναι το μοντέλο για μία αποτελεσματική συμπεριφορά των μελών της ομάδας που θα λειτουργήσει ως γνώμονας για να μας βοηθήσει να αναγνωρίσουμε τις συμπεριφορές που υποστηρίζουν τη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη της ομάδας.Οι teamleaders μπορούν να κτίσουν την εμπιστοσύνη και το σεβασμό ανάμεσα στα μέλη, απλά τηρώντας τις υποσχέσεις τους και τηρώντας τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις τους απέναντι στην ομάδα. Επίσης, όντας μέλος μίας ομάδας, σημαίνει ότι μία πράξη ή παράλειψη μας θα έχει αντίκτυπο στα άλλα μέλη της ομάδας και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους.

6) Συγκρούσεις

Τέλος πολύ σημαντικό είναι να μετριάζονται οι όποιες αντιπαλότητες και να ξεχνιόνται οι όποιες προσωπικές αντιπάθειες και διενέξεις, καθώς η αγαστή συνεργασία και το φιλικό κλίμα αποτελούν πολύ καθοριστικούς παράγοντες στο κτίσιμο μίας αποτελεσματικής ομάδας εργασίας.